DA: Behov for mobbeindsats i det offentlige
Stadigt flere ansatte oplever vold, mobning og følelsesmæssige belastninger på jobbet, viser ny omfattende rapport. Foto: Colourbox
Mobning og vold er især et problem i det offentlige. Derfor er der brug for en særlig indsats, lyder det fra DA.

Det er helt uacceptabelt, at ansatte mobbes, trues eller udsættes for vold på deres arbejdsplads. Derfor skal der sættes ind, specielt i det offentlige.

Sådan lyder det Dansk Arbejdsgiverforening efter at ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) slår fast, at flere oplever mobning, vold og trusler om vold på jobbet.

"Problemerne med vold, mobning og trusler vedrører især medarbejdere i den offentlige sektor, som arbejder med sociale klienter eller kriminelle. Hér er der brug for en særlig indsats," Karoline Klaksvig, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Direktør i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Palle Ørbæk, mener, at det stigende antal danskere, der oplever mobning på jobbet, skyldes, at flere er kommet ud af busken.

"Og det er rigtig godt, for så kan vi komme i gang med at hjælpe den enkelte, og virksomhederne kan komme i gang med at arbejde med det. Et stort problem har været, at arbejdspladserne ikke har været opmærksomme på, at det foregik," siger Palle Ørbæk.

Hver ottende lønmodtager - svarende til 12 procent - har inden for det sidste års tid oplevet mobning på egen krop. Det drejer sig især om hjemmehjælpere, pædagoger og pædagogmedhjælpere og rengøringsassistenter.

Når det drejer sig om vold og trusler må især folkeskolelærere, sygeplejersker og hjemmeplejere lægge ryg til ubehagelighederne.

I hovedforbundet FTF, der repræsenterer 450.000 bl.a. sygeplejersker, lærere og politifolk, er man bekymret over, at stadig flere oplever mobning, vold og følelsesmæssige belastninger på jobbet - især fordi regeringen samtidig skærer i pengene til forebyggelse.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at forligspartierne vælger at underminere forebyggelsesindsatsen mod bl.a. stress og psykisk nedslidning, der årligt koster 1.400 menneskeliv. For det er reelt, dét der sker, når man vælger at skære hele 150 mio. kr. i bevillingen til Forebyggelsesfonden," siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.