Cykel-VM forpester luften med giftpartikler
Da Rasmus Quaade drønede i mål og vandt VM-sølv, indåndede han langtfra luft, der er præget af at der er lukket helt for biltrafikken i indre København. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Selvom bilerne er ude af store dele af København, så viser friske målinger af luftforureningen, at luften er fyldt med giftige partikler.

Bilerne er afløst af cykler i dele af indre København, men alligevel er luften fyldt med giftig kvælstofdioxid (NO2).

Men bilernes fravær til fordel for cyklerne har langtfra gjort luften renere for københavnere, cykelryttere og tilrejsende fans.

Det viser målinger fra Det Nationale Center for Miljø og Energi (DMU), der har måleudstyr på H.C. Andersens Boulevard, som til og med den 21. er lukket på grund af VM i cykling.

"Hvis man ser på målingerne af NO2 fra den 14. september og de to efterfølgende dage, så er der et maksimum om morgenen - det er indflydelse fra morgentrafikken, man kan se," siger Lise Marie Frohn, forskningschef, der udtaler sig på vegne af Det Nationale Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet.

Maksimum i målingerne lå inden VM på cirka 50 mg. pr. kubikmeter luft. Men selvom bilerne nu er væk fra H.C. Andersens Boulevard, fordi indre by er spærret på grund af cykel VM, viser målingen et lignende niveau.

"Generatorer og tung trafik, som henholdsvis producerer strøm til tv-stationerne og bringer udstyr ind på området, er en del af årsagen til, at vi ser koncentrationer af NO2 og partikler på et højere niveau, end det vi havde forventet, når der nu er lukket for biltrafik på H.C. Andersens Boulevard," forklarer Lise Marie Frohn.

Der er ikke et lovmæssigt krav til partikelfiltre på generatorerne, som der for eksempel er på busserne, så partikeludledningen holdes nede.

"Jeg synes, det lyder voldsomt, hvis forureningen under VM er som på en almindelig dag med trafik på H. C. Andersens Boulevard, for en sådan generator - som TV 2 har lejet to af - udleder ifølge firmaet, vi lejer dem af, partikler svarende til en lastbil, som overholder Euro IV-normen," siger Finn Brorly, der er teknisk koordinator hos TV 2 Sporten.

Han understreger, at det er svært at undgå partikeludledning, når der skal produceres tv til så stor en sportsbegivenhed.

Og det fik Lise Marie Frohn selv syn for, da en af hendes målestationer pludselig gik amok og viste enormt høje udsving, meget højere end man ser normalt.

"Den 17. kan vi se en kraftig stigning i koncentrationen af NO2 og partikler på målestationen på H.C. Andersens Boulevard. Så vi undersøger, om der er sket ændringer i umiddelbar nærhed af målestationen, det viser sig, at TV 2 har sat to store generatorer op få meter fra vores måleudstyr," siger Lise Marie Frohn.

Senere rykkede TV 2 ud og flyttede generatorerne, så NO2-niveauet faldt, så partiklerne ikke blev pumpet direkte ind i målingsudtyret.

faktaboks

- Kvælstofdioxid (NO2) dannes i forbrændingsprocesser og er sundhedsskadeligt. Der er i EU- regi fastsat grænseværdier for hvor meget der NO2 må være i luften.

- Euro IV-normen er den maksimale grænse for hvor mange partikler et dieseldrevet køretøj må udlede.

Her kan du se målingerne af NO2 på H.C. Andersens Boulevard og Jagtvej.