CSC vs. PROSA CSC-konflikt afgøres i Arbejdsretten
Arbejdsretten får næste ord i den langstrakte konflikt i CSC. Imens fortsætter ansatte deres blokade. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
I dag afgør Arbejdsretten, om it-virksomheden CSC må frigøre sig fra overenskomsten med Prosa. De ansatte holder stormøde i morgen.

I dag kommer den længe ventede afgørelse fra Arbejdsretten i CSC-konflikten.

Retten skal afgøre, om CSC må frigøre sig fra overenskomsten med de godt 450 konfliktramte it-ansatte, der er organiseret i fagforbundet Prosa.

Sker det, kan CSC tvinge de ansatte over på en langt dårligere HK-overenskomst uden strejkeret og tryghedsaftale.

Siden starten af juni har 358 CSC-ansatte været i strejke sammen med de godt hundrede lockoutede. Andre 23 er blevet fyret og bortvist.

Formand for hovedforbundet FTF, Bente Sorgenfrey, er meget spændt på dommen.

"Vi mener ikke, at CSC skal have medhold, for konfliktmulighederne har efter vores opfattelse ikke været udnyttet til fulde, fordi de ansatte har været omfattet af en fredspligt, der betød, at man ikke kunne strejke på meget vitale systemer," siger hun til Newspaq.

Hvis CSC får ret, viser det, at man som virksomhed kan starte med at lockoute medarbejderne og så forsøge at komme ud af overenskomsten ved at hævde, at konflikten ødelægger virksomheden, mener Bente Sorgenfrey.

"Hvis CSC får ret, så kan de tilbyde de ansatte at blive ansat på HK-vilkår, hvilket er meget ringere vilkår, end de ansatte har i dag og ringere end det mæglingsforslag, som de ansatte stemte om fordelen," siger Bente Sorgenfrey.

HK-overenskomsten har begrænset mulighed for konflikt. Desuden er der ikke de tryghedsbestemmelser, som de ansatte har i dag.

Det er kun set få gange før, at en part har ønsket at frigøre sig fra en eksisterende overenskomst. Derfor kan dommen få betydning for hele den danske model, fordi den kan danne præcedens.

I næste uge optrappes konflikten, når de ansatte i CSC Airline Solution som varslet går i sympatistrejke.

CSC forventer at vinde i Arbejdsretten.

Sker det ikke, vil CSC ifølge Politiken varsle ændringer i overenskomsten over for hver enkelt ansat, som kan tage imod tilbuddet eller betragte sig selv som opsagt.

De ansatte i CSC afholder fredag stormødet for at diskutere Arbejdsrettens afgørelse. Dommen ventes af falde klokken 14.30.