CO2-udslip når nye højder
På trods af gode løfter og intentioner slipper verden mere drivhusgas ud end nogensinde før. Foto: Colourbox
I 2010 slap verden mere drivhusgas ud end nogensinde før. Især Kina syndede med CO2'en.

På trods af de senere års store fokus på miljø og udslip af drivhusgasser, nåede verden sidste år en skræmmende rekord.

I løbet af 2010 steg klodens samlede CO2-udslip nemlig med 512 millioner ton, svarende til hele seks procent. Det viser en ny opgørelse fra det amerikanske energikontor, DOE, skriver nyhedsbureauet AFP.

"Det er stort. Vores data går helt tilbage til 1752, før den industrielle revolution. Aldrig før har vi set en stigning på over 500 millioner ton på et enkelt år," siger Tom Boden, der er direktør for CO2-analyse centeret under DOEs miljøafdeling.

Det er især tre syndere, der er skyld i det store udslip. Kina går forrest i at sende de farlige drivhusgasser ud i verdensrummet, men også USA og Indien har deres del af ansvaret for verdensrekorden. Kina forurenede med 212 millioner ton i 2010 og USA og Indien slap henholdsvis 59 og 48 millioner ton ud i atmosfæren.

I alt blev der i 2010 udledt 9,1 milliarder ton CO2 verden over. Hvert ton påvirker den globale opvarmning, der er en af de helt store trusler mod klimaet.

"Dette er virkeligt dårlige nyheder. Resultaterne viser, at det vil blive sværere at lave de store nedskæringer i udslippet, der skal til, hvis vi skal forhindre en klimakrise," siger John Abraham, der er professor ved St. Thomas Universitets Ingeniørskole i Minnesota, USA.

Få lande har sluppet mindre CO2 ud i 2010 end året før. Det er blandt andet Schweiz, Slovakiet, Spanien, New Zealand og Pakistan. Men formindskning af et lands forurening er meget sjælden i opgørelsen fra DOE.

Det meste af Europa har for eksempel også haft en stigning i CO2-udslip.

Kilde: AFP