Claus Hjort: Det er det værste ved politik

Regeringen er tydeligt irriteret på oppositionen, der forsøger at bremse grænsekontrollen. Det kan udløse en katastrofe for 2020-planen
Dramaet fra 2020-forhandlingerne truer med at gøre comeback, efter oppositionen har trukket tæppet væk under regeringen og Dansk Folkepartis grænsekontrol.
Dramaet fra 2020-forhandlingerne truer med at gøre comeback, efter oppositionen har trukket tæppet væk under regeringen og Dansk Folkepartis grænsekontrol. Foto: Jens Nørgaard Larsen

"Det her, det er sådan set det værste i politik," sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen på vej ind til samråd i finansudvalget.

Han talte om oppositionen, der det seneste døgn har gjort grunden under regeringen og Dansk Folkepartis græpnsekontrol usikker, ved at flytte beslutningen fra finansudvalget til folketingssalen.

Her er VKO nemlig afhængig af endnu et mandat, hvis de vil have flertal.

"Socialdemokraternes statsministerkandidat sagde i 2009, at hun ønskede den gamle grænsekontrol tilbage. Nu drives hun rundt i et spil, der driver gæk med folkestyret. Og det er for dårligt," sagde Claus Hjort.

Både S og SF har så sent som i tirsdags udtrykt sig positivt om en øget toldkontrol af grænserne - men efter de seneste dages intensive kritik, gør de nu sit for at spænde ben for gennemførelsen af grænsekontrollen.

En kontrol, der er vigtig for hovedarkitekterne bag den, Dansk Folkeparti, og vigtig for regeringen, fordi grænsekontrollen under 2020-forhandlingerne sikrede Dansk Folkepartis opbakning til Tilbagetrækningsreformen.

Noget kunne altså tyde på, at en kuldsejlet grænsekontrol også kan få konsekvenser for regeringens vigtige reform af efterlønnen og pension, der skal skaffe dem 18 mia. ekstra i statskassen i 2020.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, gled gang på gang af på netop spørgsmålet om, hvad et muligt tab af grænsekontrollen kan få for deres stemmer til Tilbagetrækningsreformen.

"Vi tager stilling, efterhånden som tingene udvikler sig. Og foreløbig tror vi på, at vi får gennemført den aftale, vi har med regeringen, om grænsekontrol. Og så bliver det slet ikke noget problem," lød svaret på det spørgsmålet fra Kristian Thulesen Dahl.

Finansordføreren ville ikke give et klart svar på, at de to ting - grænsekontrol og tilbagetrækningsreform - stadig er koblet sammen, hvilket var beskeden under 2020-forhandlingerne for få uger siden.

"Det, jeg har sagt tidligere, har jeg sagt. Og sådan er det. Vi arbejder på at få alle tingene gennemførst, så lad os nu se, om vi ikke kan det lykkes," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.