Christiansborg vil til bunds i dummebødesag
"Alvorlig og meget ubehageligt" - flere forsvarsordfører kræver, at Forsvaret undersøger sagen om dummebøder til bunds. Foto: HOK
Det ligner afpresning og det er en alvorlig sag, lyder det fra flere forsvarsordfører om kampsoldater i Afghanistan, der får dummebøder.

Politikerne på Christiansborg er rystede over, at en dansk seniorsergant i Afghanistan står sigtet for at afpresse menige soldater med dummebøder.

Det skriver Ekstra Bladet, som har fået indsigt i fortrolige papirer fra militærpolitiet.

Avisen beskriver, hvordan soldater skulle betale dummebøder på over 2.000 kroner på grund af små forseelser.

Forsvarsordfører Karsten Nonbo (V) kalder sagen meget alvorlig.

"Det ligner meget tydeligt afpresning, og det en ganske alvorlig sag. Jeg går ud fra, at sagen efterforskes til bunds, og at der bliver rejst tiltale over mod alle de personer, der er indblandet i sagen," siger han til Newspaq.

Den nu sigtede sergent er blevet taget med over 170.000 kroner i kontanter og en skyldnerliste i Camp Bastion i Afghanistan.

Ifølge Ekstra Bladet risikerede soldaterne at få en livsfarlig tjans på næste patrulje, hvis de ikke betalte deres bøde.

Den radikale forsvarsordfører Niels Helveg Petersen finder sagen meget ubehagelig.

"Det er ubehageligt, at der bruges dummebøder, og det er ekstra ubehagelig med repressalier i retning af, at så får du en møgtur," siger han til Newspaq.

Niels Helveg Petersen har tillid til, at Forsvaret selv får ryddet op i miseren og undersøger, om overordnede har kendt til sagen uden at skride ind.

"Når nu sagen er fremme, så er jeg sikker på, at Forsvaret selv synes, det er vigtigt at få den ordentligt belyst. Sker det ikke, må man tage andre midler i brug," siger han.

Formand for Konstabel- og korporalforeningen Flemming Vinter, opfordrer alle soldater, der oplever den slags, til at henvende sig til fagforeningen.