De slidte danskere Chefredaktør: Pensionsudspil er ægte rødt

Hov, der var en socialdemokrat til stede forleden!

I tirsdags spillede S-formand Mette Frederiksen ud med det bedste længe fra den kant: Ret til tidlig folkepension for nedslidte personer, der har arbejdet over 40 år.

Partiet vurderer, at det vil koste statskassen 3 mia. kr. – mon det er nok? Pengene skal hentes ved bl.a. at fjerne muligheden for at virksomheder kan fratrække meget store lønninger, tilbagerulle skattelettelsen på høje aktieindkomster samt ekstra ”samfundsbidrag” fra den finansielle sektor.

Det er altså et ægte rødt kryds mellem at tage fra stærke kapitalhavere og give til dem, der har knoklet i mange år.

En ret til tidlig pension vil skabe store økonomiske udfordringer for Christiansborg. Men trods alt: Tak, for et politisk udspil, der virkelig har bund i mange danskeres behov. Det har bl.a. vores tema på Avisen.dk om nedslidte danskere dokumenteret. 

Det er godt, at Socialdemokratiet her stiller sig på side med de mennesker, man er politisk bevægelse for: arbejdere, som med krævende fysisk arbejde har givet et stort bidrag til samfundet. Ingen fortjener at skulle gå på arbejde med smerte – eller at tage smertestillende medicin for at udføre arbejdet.

Det var Svend Auken som arbejdsminister, der indførte efterlønnen i 1978. Lars Løkke valgte op til valget i 2011 at tage et opgør med den rettighed. De radikale var med, og Socialdemokratiet accepterede den politiske præmis for at danne regering. Frem til nu.

Det er velgørende, at partiet – alle udfordringer til trods – nu vender tilbage til en position, der pudser den afblegede røde farve af med dette udspil.

Det er også helt på sin plads, at de borgerlige partier udfordrer udspillet for ikke at være konkret nok.

Hvordan skal vi definere og beslutte, hvem der har ret til tidlig pension? Hvis mange danskere skal forlade arbejdsmarkedet, hvordan skal vores virksomheder i fremtiden havde arbejdskraft nok? Skal vi så lempe på adgangen til udenlandsk arbejdskraft, som Socialdemokratiet og fagbevægelsen er imod?

Finansminister Kristian Jensen slår til lyd for at seniorførtidspension er en bedre mulighed for nedslidte end folkepension. Det skal bestemt være regeringen velkomment at øge opmærksomheden og tildelingen af denne ordning, som var et plaster på såret efter at den fjernede efterlønnen.

Hidtil har ordningen levet i stille og næsten ukendt liv. En opgørelse, som Avisen.dk beskrev, viser, at færre end 700 personer i modtog seniorførtidspension i august 2018.

Mette Frederiksen parkerer de vanskelige svar til efter valget.

Her vil hun sætte sig med arbejdsmarkedet parter og finde en model for, hvordan tilbagetrækning for de nedslidte kan skrues sammen

Det må vi sandelig håbe sker. Når Mette Frederiksen lige nu ikke vil (eller kan) svare særlig konkret på nogle af de vanskelige spørgsmål, er det fordi, det er svært at finde nogle unvierselle præmisser for tilbagetrækning. Hun har næppe heller appetit på at udstede et løfte, S-formanden senere kan risikere at måtte bryde. Hvem sagde Nyrup og efterløn i 1998?

Til syvende og sidst er en politisk forandring mulig, hvis politikerne tager ansvaret på sig. Der er ingen grund til at deponere viljen til forandring i Finansministeriet på forhånd. Det er opmuntrende, når politikerne er politikere først.

Vi kommer på Avisen.dk til at følge især dette tema om vores pensionsalder nøje i valgkampen. Også i tiden efter, hvor den svære løsning skal findes. Det fortjener alle de danskere - unge som gamle - der ikke har hænder som en anden funktionær.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News