Chefredaktør: Frisind må også gælde for nichemedier – de er journalistikkens fremtid

DENNE KLUMME bliver om Avisen.dk's egen verden. Som mange andre medier i dette land modtager vi statslig mediestøtte – i hvert fald indtil videre. Hvis ikke du er til det, klik roligt væk!

De sidste par dage har Information stillet skarpt på det socialdemokratiske netmedie PioPio og Socialdemokratiet . Når alt kommer til alt, må læserne afgøre om troværdigheden lider et knæk ved tætte relationer mellem et medie og et parti. I gamle dage havde man den såkaldte partipresse. I dag er der en tendens mod at medier toner sig mere ift. politiske anskuelser.

Problemet opstår, hvis der er slør. Man siger et, men handler i praksis anderledes. Det koster troværdighed, uanset hvem man er.

PÅ AVISEN.DK har vi intet problem med at vedstå os et historisk og værdimæssigt fællesskab med overenskomstbærende fagforeninger. De har – sammen med den private online virksomhed Freeway - sat os i verden, det er deres medlemmer, vi særligt gerne vil være noget for.

Vi arbejder ud fra gængse journalistiske kriterier. Vi har fast fokus på almindelige lønmodtagere og dem, der gerne vil være det. Men som mere eller mindre frivilligt ikke er på arbejdsmarkedet.

I gennemsnit læses vi dagligt af 80.000 brugere, og det gør os online til et meget større medie end fx dagbladet Aktuelt var i avisens sidste leveår. Det var samme målgruppe, som vi har i dag, men det var for tungt for fagbevægelsen økonomisk at holde i gang. Jeg ved det, for jeg var den sidste tillidsmand på den avis!

VI REPRÆSENTERER nogle lønmodtagers stemmer og danskere på kanten af arbejdsmarkedet, man ellers ikke hører meget til i det daglige mediebillede. Vores daglige besøgstal er højere end etablerede og veldrevne medier som fx Information.dk og Børsen.dk.

På grund af debatten om PioPio og båndene til Socialdemokratiet er der på Christiansborg opstået en diskussion om, hvorvidt et sådant medie skal modtage mediestøtte. Ikke overraskende er Venstre, men også andre partier, kritisk over for den omstændighed.

Kun de aktuelle medieforhandlinger kan afklare, om Pio fortsat kan komme i betragtning. Som chefredaktør følger jeg forhandlingerne med spænding, da politikerne også kan omfatte medier med en organisations baggrund som ”en del af problemet”.

AVISEN.DK HAR INGEN partimæssig tilknytning. Vi har ikke en egentlig leder, men har mange, der, udover jeg selv, skriver, hvad de mener. Det gør de frit, så længe man kan se, hvor de kommer fra. At de er deklareret tydeligt for læseren.

Som medie udfylder vi en funktion som ingen andre. Vi dækker arbejdslivet set fra gulvet. Vi er optaget af  samfundslivet og har en pæn del ældre læsere, som næppe har råd til eller ser sig repræsenteret i den mere elitære og tungt støttede avis-presse! Vi får et medie-tilskud, som er meget, meget mindre end aviser som Berlingske, Børsen, BT med flere.

SOM ANDRE NICHEMEDIER – Folkeskolen og Ingeniøren fx – laver vi kvalitets journalistik ud fra professionelle standarder. Sidder LO-formand Lizette Risgaard bag min skulder og fører mine hænder? Nej, og hun har heller ikke bedt om det (hun er nok også travlt optaget af andre gøremål).

Falder der nu og da kritiske bemærkninger om historier af fra formanden og andre interessenter i fagbevægelsen? Ja, for vi ser ikke verden ens, og hvis min hånd var ført, ville det heller ikke være et medie i normal forstand.

Som chefredaktør refererer jeg til en professionel bestyrelse, og i den sidder der ingen forbundspolitikere.

TIDLIGERE PÅ ÅRET SKREV JEG, at Liberal Alliances triumf var nær i forbindelse med medie-aftalen. Det er en politisk sejr for regeringspartiet set i lyset af det store hug af Danmarks Radio og en samlet besparelse af Public Service midler til mediedrift. Hvor det lander, må de kommende uger vise.

I det spil er Avisen.dk som nichemedie en lille fisk, men uden statslig mediestøtte vil vores vilkår og vores stemme i mediehavet blive mindre. Det er helt givet!

FORLEDEN SKREV MIN gode kollega Hanne Birgitte Jørgensen på Folkeskolen et indlæg i Berlingske Tidende. Hendes medie er – akkurat som Avisen.dk – i støtte-fare på grund af det delvise ejerforhold til en faglig organisation (Danmarks Lærerforening).

Jeg gør hendes ord til mine: ”Hvis vi som samfund fortsat vil have seriøse nichemedier, der går i dybden med relevante og vigtige debatter, såsom lngeniøren, Avisen.dk eller mit eget Folkeskolen, er en opstramning af ejerskabskriterierne ikke en vej at gå. Det må handle om journalistik, samfundsrelevans og indhold - ikke om ejere. Derfor denne appel til politikerne: Tænk jer godt om og værn om den gode og seriøse offentlige debat.”

Amen!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.