Chefen stoppede med at betale løn: Nu skylder han 143.000 kroner

En elev i en nordjysk restaurant klagede over manglende betalinger. Men i stedet for at hoste op, holdt virksomheden helt op med at betale løn.
En nordjysk restaurant stoppede uden videre med at betale løn til en elev, der var i lære som indkøbsassistent. Det blev en dyr forretning.
En nordjysk restaurant stoppede uden videre med at betale løn til en elev, der var i lære som indkøbsassistent. Det blev en dyr forretning. Foto: Scanpix

Hvis du har ansatte, er det ikke en helt dårlig idé at betale dem løn. Det må en nordjysk restaurantionsvirksomhed nu sande. Virksomheden skal nemlig betale 143.257 kroner til en tidligere elev, som den forsøgte at skille sig af med. Det fremgår af en ny kendelse fra Tvistighedsnævnet, som afgør sager mellem elever fra erhvervsuddannelser og deres praktiksteder.

I den 23-årige elevs fagforening HK/Privat er man glad for kendelsen.

- Kendelsen sender en klar advarsel til arbejdsgiverne: Man kan ikke bare snyde en elev i løn og så prøve at slippe af med eleven, når det bliver opdaget, siger Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat.

Et års underbetaling

Eleven startede i lære som indkøbsassistent i foråret 2014. Men da han fik sin løn for februar måned kunne han konstatere, at chefen pludselig havde fratrukket pensionsindbetaling for et helt år. Derfor gik han til sin fagforening HK/Privat, som måtte konstatere, at der også manglede løn og penge til den såkaldte fritvalgskonto.

HK rykkede uden held flere gange, og sidst i marts blev eleven sygemeldt. Få dage senere kunne HK konstatere, at virksomheden nu ganske enkelt var holdt op med at betale løn. Hele elevens løn for marts måned manglede nemlig og kom heller ikke, da HK flere gange rykkede for den. Til sidst måtte HK og eleven ophæve uddannelsesaftalen og dermed stoppe elevens ansættelse.

Dyrt at droppe løn 

Efterfølgende blev sagen indbragt for Tvistighedsnævnet, der afgører sagen mellem elever og deres praktiksted. Eleven vandt sagen i starten af januar, og her blev det især dyrt, at restauranten ganske enkelt stoppede med at betale løn. I alt skal de nu betale de 143.257 kroner til eleven, fastslog kendelsen fra nævnet.

- Når en virksomhed på den måde ser stort på en uddannelsesaftale, de selv har indgået, så det reelt bliver en usaglig opsigelse, kommer det til at koste dem. I det her tilfælde cirka 75.000 ud over de penge, som de havde snydt eleven for og også skulle betale, siger Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat.

Eleven har efterfølgende fundet en ny læreplads, men kan komme til at vente længe på pengene. Virksomheden - der har en lang række lignende sager bag sig - har nemlig valgt at indbringe sagen for byretten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.