Cataloniens politichef afhørt ved retsmøde i Madrid
Formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez, var mandag i Madrid sammen med Cataloniens politichef for at redegøre for sin rolle under en stor demonstration for uafhængighed i Barcelona. Foto: Javier Barbancho/Reuters
Politichef og tre andre er bedt om at redegøre for deres roller under demonstration i Barcelona.

Cataloniens politichef er fredag afhørt i retten i Madrid, efter at han er blevet beskyldt for at have tilskyndet til regionens løsrivelse.

Indkaldelsen af Josep-Luis Trapero og tre andre mistænkte kan forværre krisen mellem regionen og landets centrale regering i Madrid.

Ved retsmødet blev de fire personer afhørt om deres roller under demonstrationer i Barcelona den 21. og 22. i sidste måned, hvor spansk politi anholdt adskillige højtstående embedsmænd og offentligt ansatte.

Samtidig blev en række kontorer ransaget i forbindelse med det nationale politis bestræbelser på at forhindre en folkeafstemning om uafhængighed.

De spanske myndigheder siger, at demonstrationerne forhindrede politiet i at gennemføre deres aktioner effektivt.

Under demonstrationen kom det til uroligheder, og to politibiler blev smadret.

Blandt de afhørte er også formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez.

Spaniens forfatningsdomstol har suspenderet et møde, som det catalanske parlament har indkaldt til mandag, for efter alt at dømme at erklære Catalonien uafhængig.

Afgørelsen fra domstolen kom torsdag, efter en klage fra det catalanske socialistparti, som er imod løsrivelse.

Der er lille flertal i det catalanske parlament for løsrivelse fra Spanien.

Parlamentets advokater har ifølge nyhedsbureauet AP advaret om, at en erklæring om løsrivelse vil være ulovlig.

Optællingen efter søndagens afstemning i Catalonien viste, at 90 procent stemte for løsrivelse fra Spanien. Men kun 42 procent af vælgerne stemte.

/ritzau/AFP