Byggeriet: Skat trækker endelig det røde kort
Dansk Byggeri vurderer, at den danske statskasse går glip af skat og moms i milliardklassen, fordi mange udenlandske byggefirmaer ikke har rent mel i posen. Foto: Colourbox.dk
Skat er gået på klapjagt efter virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark, og det vækker stor glæde i Dansk Byggeri.

Skat er gået på jagt efter udenlandske håndværksfirmaer, der ikke betaler skat og moms i Danmark.

Ind til videre har Skat afsluttet 17 sager i år, hvor regninger på skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag på i alt seks millioner kroner er sendt ud til virksomhedsejerne. Og 52 andre sager er på vej, oplyser Skat.

I Dansk Byggeri glæder man sig over indsatsen.

"Vi vil bestemt kvittere over for Skat og sige: Godt initiativ venner. Der er brug for en bred indsats for at komme svindlere og useriøse virksomheder til livs," siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, til Newspaq.

Problemet med udenlandske firmaer, der arbejder sort i Danmark, er enormt, og der snydes for milliarder. Derfor kommer Skats indsats også i sidste time, siger Torben Liborius.

"Det svarer til, at nogle konsekvent laver grove eftertacklinger på fodboldbanen, selvom bolden er ude, og nu har dommeren endelig fløjtet og fundet de røde og gule kort frem. Det er vi selvfølgelig glade for," siger han.

Dansk Byggeri har i medlemsundersøgelse påvist, at tre ud af fire byggevirksomheder føler sig truet på deres levebrød af udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt i landet.

Derfor glæder man sig også over, at regeringen nu vil komme efter købere af sort arbejde, der betaler håndværkerydelser for 10.000 kroner kontant.

"Det er et af de forslag, vi har fremlagt. Der er gode erfaringer fra Norge, så det er den rigtige vej at gå," siger Torben Liborius, der generelt efterlyser større samarbejde mellem myndighederne, når det gælder jagten på kriminelle udenlandske firmaer.

"Det er, når Skat og arbejdstilsynet arbejder sammen, at der for alvor kommer sager på bordet. For virksomheder skyder jo ikke kun med skat og moms. De har som regel også et afslappet forhold til arbejdsmiljø og andre regler," siger Torben Liborius.