Selvom du i morgen vågner op med hovedpine, smagen af død fugl i munden og lyst til salt, så skal du måske alligevel overveje en grøntssagscocktail frem for burgeren fra det lokale grillbar.
For hvis du sørger for at få de fornødne vitaminer og masser af fisk, kan du beskytte din hjerne mod ældning. Hvis du derimod ofte indtager fastfood som burgere og pomfritter, så er effekten den modsatte.
Det viser en undersøgelse, som American Academy of Neurology har gennemført blandt 104 med en gennemsnitsalder på 87 år.
Testen viste, at de der havde mest vitamin A, B, C, D og E i blodet, havde en bedre hukommelse og tankevirksomhed. Det samme gjorde sig gældende for de, der havde rigeligt med omega 3-fedtsyrer, der blandt andet er i fisk.
De dårligste resultater kom fra de, der havde mest transfedtsyrer i blodet, som du får igennem fastfood.
Dr. Simon Ridley er en af Storbritanniens førende forskere på området. Og på trods af resultaterne, så maner han til besindighed.
"En styrke ved denne fremgangsmåde er, at man fokuserede på næringsstofferne i deltagernes blod i stedet for at læne sig op ad spørgeskemaer. Men det er vigtigt at bemærke, at denne undersøgelse foregik på en lille gruppe mennesker med en lav risiko for Alzheimers, og den undersøgte ikke om de senere udviklede sygdommen," siger han.
http://fpn.dk/mad/kost_ernaering/article2650660.ece