Breiviks psykiater: Ingen tvivl om konklusion
Anders Breivik dræbte i juli 68 hovedsageligt børn og unge på øen Utøya. Samme dag havde han sprængt en bombe i Oslos centrum. Foto: Rødt nytt/Wikimedia
Den 230 sider lange rapport om, hvorvidt Anders Breivik er sindssyg eller ej, er afleveret til retten.

Klokken 13 finder vi ud af om, Anders Breivik er psykotisk i juridisk forstand og derfor kan undgå fængsel.

Retspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har her til formiddag afleveret en rapport på 230 sider om Breiviks mentale tilstand.

"Jeg har aldrig været i tvivl om konklusionen," siger Torgeir Husby til norske VG Nett.

Rapporten er udført på baggrund af 13 samtaler samt gennemgang af politiafhøringerne.

"Nu leverer vi rapporten til retten. Den sendes også til den retsmedicinske kommission, som skal vurdere indholdet. Så er det op til retten at tage stilling til rapporten under retssagen," siger Husby, og oplyser, at samtalerne er forløbet uden problemer.

"Han har forklaret sig udførligt på sammen på, som han har gjort under politiahøringerne," siger Torgeir Husby til VG Nett.

Hvis det vurderes, at han er psykotisk eller på lignende måde har en forstyrret virkelighedsopfattelse, kan han ikke idømmes fængsel. Hvorvidt det er tilfældet, vil statsadvokaterne oplyse på et pressemøde klokken 13.

Anders Breivik hævder blandt andet, at han er tempelridder i en krig, der skal vare 72 år, hvor Arbejderpartiets ungdomsorganisation og regeringen er legitime mål. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at han vurderes som uegnet til straf.

Kilde: VG Nett