Lige nu Breivik fremme ved retten i Oslo
Nordmændene venter i spænding på de første ord fra Anders Breivik siden Utøya-massakren. Foto: Jon Eeg / POLFOTO
Anders Behring Breivik skal inden længe afgive en erklæring ved retten i Oslo.

Norske Anders Behring Breivik er nu ankommet til retten i Oslo, hvor han inden længe skal afgive sin første erklæring siden sin massakre på unge og voksne i Oslo og på Utøya.

Og ifølge en dansker i Norge, som Newspaq har talt med, er nordmændene klistret til deres radioer, tv-skærme og computere for at følge hans første ord.

"Det fylder utroligt meget i medierne heroppe. Det er jo en forfærdelig sag, der ripper op i folks følelser, så man går vældigt meget op i det," fortæller Aase Kristiansen til Newspaq.

Hun er repræsentant fra Den Danske Kirke i Oslo og bor i en forstad til Oslo, hvorfra hun har fulgt Breivik-sagen tæt.

"Folk spørger stadig sig selv, om han er syg, eller om han 'bare' er forskruet i sit hoved lige som Hitler."

Ikke alle nordmænd mener, at Breivik burde få lov til at udbrede sin propaganda fra retslokalet. Men ifølge Aase Kristiansen kan det dog give fred til nogle af dem, der må formodes at være allermest berørt af det tragiske terrorangreb.

"Nogle af de unge fra Utøya har været fremme og sige, at det rent faktisk vil hjælpe at se og høre ham i dag. At få bekræftet, at han ER blevet arresteret, og at han ikke kommer igen," fortæller Aase Kristiansen.

Anders Behring Breivk har siddet varetægtsfængslet i 16 uge med brev-, besøgs- og medieforbud. Anklageren vil i dagens retsmøde bede om 12 uger mere under samme vilkår.