Breivik får lov at tale højt
Breivik fik hverken lov til at tage uniform på eller tale engelsk i retten. Men nu bliver dørene åbnet, så Breivik kan forklare sine grufulde handlinger. Foto: AP / POLFOTO
Manden bag tragedien i Norge, Anders Breivik, skal på mandag afhøres igen, for første gang for åbne døre.

På mandag kan verden for første gang lægge øre til Anders Behring Breiviks forklaring om sine angreb i Oslo og på Utøya.

Når den norske terrorist skal i grundlovsforhør for tredje gang, bliver det nemlig for åbne døre, oplyser norske NRK.

Tidligere har Anders Breivik bedt om at få lov at møde op i retten iført uniform. Da det blev afvist forsøgte han at gå på kompromis og bad om at få lov at bære en neutral smoking, hvad han også fik nægtet.

Norsk politi har anket rettens beslutning om at åbne dørene, men indtil videre, ser det ud til, at den norske højreekstremist endelig får lov til at tale til verden. Dog hverken iklædt uniform eller kjole og hvidt.

Ifølge hans advokat Geir Lippested, ser den formodede massemorder frem til afhøringen.

"Han er nervøs, men klar," siger advokaten til norske NRK.

Selvom tilhørere i retten kan høre Breiviks forklaring, kommer de ikke til at se ham i levende live. Forhøret vil nemlig foregå via videoforbindelse fra fængslet, hvor han har siddet isolationsfængslet i 16 uger.

Også i dag bliver Breivik afhørt, men for lukkede døre. Han bliver udspurgt om sin barndom og opvækst.

77 mennesker mistede livet under Breiviks angreb den 22. juli. Otte blev dræbt ved en bombeeksplosion i Oslo, mens 69 blev skudt og dræbt på øen Utøya.

Anders Behring Breivik er tiltalt for 77 drab og 1.000 drabsforsøg.

Kilde: NRK.dk