Borgerrådgiver angriber kommune i jobcenter-sag: "Jeg føler mig misbrugt"
Ombudsmand Johan Bosse forstår ikke, hvorfor Københavns Kommune blåstempler forholdene på jobcenteret på Lærkevej i København, når han selv har påtalt flere problemer ved indretningen. (Foto: Scanpix: Michael Bothager)
Ombudsmand kritiserer Københavns Kommune for at blåstemple forholdene på jobcenteret Lærkevej. "Jeg vil ihvertfald ikke skriver under på, at vi lever op til de forpligtelser, vi har til at sikre fortrolige rum", siger han.

Københavns Kommune misbruger kommunens egen borgerrådgiver til at blåstemple forholdene på det omstridte jobcenter på Lærkevej.

Så kontant er meldingen fra borgerrådgiver Johan Busse.

- Jeg føler mig misbrugt i den her sag, hvor det fremstår som om, jeg har godkendt de her lokaler. Med mit kendskab til jobcentrene, vil jeg ihvertfald ikke skrive under på, at vi lever op til de forpligtelser, vi har til at sikre fortrolige rum, siger borgerrådgiver Johan Busse til Avisen.dk.

Tirsdag skrev Avisen.dk om forhold på jobcenteret på Lærkevej, som ifølge socialrådgiveren Susanne Brink Andersen ikke lever op til kravene om tavshedspligt.

- Mange af Lærkevejs mødelokaler lever ikke op til kravene om at beskytte personfølsomme oplysninger, og helt uetisk er det, at man sidder i gennemgangsrum med glasvægge imellem, siger socialrådgiveren.

Her kan du se, hvordan det ser ud. Artiklen fortsætter under billedet.

Men hertil svarede Københavns kommune, "at den nuværende indretning lever op til de krav, der fremgår af lovgivningen", og at det også gælder kravet om tavshedspligt. Centerchef Maria Bødker Boje sagde også, at borgerrådgiveren efter en nyindretning af centerindgangen i 2015 havde gennemførte en inspektion.

Og det har fået ombudsmanden til at reagere. Han har selv været ude på netop Lærkevej og skrevet rapporter om forhold, som han ikke mente levede op til lovgivningen.

- På Lærkevej har jeg udtalt mig om de mødeborde, der er nede i modtagelsen, hvor man kan høre, hvad der bliver sagt ved nabobordet, medmindre man taler meget lavt, siger Johan Busse.

Han mener, at der godt kan være sket forbedringer, siden han sidst var ude og inspicere. Men han undrer sig dog, hvis det er tilfældet. 

- De ting, der skal forbedres, er ikke lige noget, man fikser på en eftermiddag. Desuden tænker jeg, at de havde informeret mig, hvis de havde fået rettet op på det, siger han.

"Det ville klæde forvaltningen at være ærlig"

Johan Busse forstår ikke, hvorfor kommunen vælger at godkende lokalerne. For hvis de rent faktisk havde forbedret forholdene, så var han blevet orienteret om det, mener han. 

- Helt grundlæggende er jeg uforstående over for den konklusion, at alle deres lokaler skulle være i orden. Jeg har inspiceret en del af dem og har påpeget nogle problemer. Dem har de så beredvilligt samlet op på og sagt, de ville forbedre. Men jeg er ikke blevet orienteret om, at tingene nu skulle være i orden, siger Johan Busse. 

Han ærgrer sig over, at kommunen føler sig nødsaget til at lyve om lokalernes tilstand, da det er en ærlig snak, at man ikke har haft økonomi til at gennemføre alle forbedringerne endnu.

- Det ville klæde forvaltningen at være ærlig og sige, at de arbejder på at gøre det bedre, men at de ikke er i mål endnu, siger Johan Busse. 

via Listen To News