Boligejere: Nej tak til forbrugsfest
Vi vil hellere få betalt af på boliggælden end at kickstarte en forbrugsfest, svarer boligejerne i ny undersøgelse. Foto: Colourbox
Selvom regeringen gør livet økonomisk lettere for landets boligejere, vil boligejerne hellere betale af på gæld end at forkæle sig selv.

Trods en ny regering giver masser økonomiske fordele til boligejere, vil tusindvis af ekstra kroner i lommen ikke få boligejerne til at sende pengene retur ud i samfundet via øget forbrug.

I stedet vil 84 procent af landets boligejere hellere betale af på deres gæld i de kommende år - også hvis hver boligejer får op til 10.000 kroner mere udbetalt om måneden.

Det viser en undersøgelse blandt 1.300 danskere i ejendomsmæglerkæden EDC's brugerpanel, skriver Politiken.

"Det er overraskende, at selv om folk får så mange flere penge mellem hænderne, vil de hellere polstre sig end forbruge," siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet til avisen.

I undersøgelsen svarer næsten hver tredje, at de i 2012 planlægger at afdrage mere på deres gæld, mens 23 procent foretrækker at spare op og investere pengene.

Først på en tredjeplads over prioriteringer angiver 22 procent, at de vil bruge penge og forkæle sig selv. Noget der er med til at kickstarte en forbrugsfest, sådan som politikerne ønsker for at få gang i landets økonomi.

"Det viser, at det ikke er realistisk, at privatforbruget trækker dansk økonomi i gang. Der er en ond spiral, for en afgørende vending i økonomien kræver et stigende privatforbrug," forklarer Torben M. Andersen.

Ifølge Jesper Bo Jensen, der er ekspert i forbrugeradfærd, er der kun et at gøre, hvis man skal have vendt tendensen.

"Vi må give folk sikkerhed i form af realistiske planer for fremtiden. Det vigtigste vil være job. Hvis folk kan se, at arbejdsløsheden falder, så vil tilliden blive større, og så vil forbruget begynde at stige," forklarer Jesper Bo Jensen til Newspaq.

Det er specielt vigtigt, at de unge kommer i arbejde. Derfor må politikerne forsøge at skabe job, som der måske egentligt ikke er råd til.

Kilde: Politiken