Bøsse-prins fortryder intet
En indisk prins sprang ud som bøsse, blev gjort arveløs og så sit billede brændt i gaderne. I dag er han blevet et ikon for indiske bøsser.

Af Michael S. Lund og Sara Schlüter
micu@dny.dk | sasc@dny.dk

Som søn af en maharaja havde prins Manvendra Singh Gohil det hele: paladser, rygklappere og masser af penge. Men sidste år sprang prinsen ud som bøsse i et interview med en avis, og siden har hans liv ændret sig dramatisk.

I Indien er det stadig ulovligt at være homoseksuel, og da det kom frem, at Gohil var til mænd, skrev de lokale aviser i hjembyen Rajpipla historien. Hans tidligere tillængere brændte hans foto af på gaden, han blev udstødt af sin familie, og hans forældre gjorde ham arveløs. Det sidste opdagede han, da hans mor indrykkede en annonce i flere lokale aviser. Ikke for at støtte sin søn, tværtimod:

»Fra dette øjeblik mister han en søns ret til familiens ejendom, og hans fuldmagt over denne er også annulleret. Fremover må ingen i forbindelse med mit navn sige, at jeg er moder til Manvendra. Hvis noget individ eller organisation vover at gøre dette, vil det være en invitation til en injurieretssag,« skrev Manvendra Gohils mor i annoncerne.

I dag, ni måneder efter Gohil sprang ud af det kongelige skab, fortryder han intet. I et stort interview med L.A. Times fortæller han, at han atter er begyndt at blive bedt om at dukke op til officielle begivenheder.

»Jeg er prinsen, og det burde ikke være vigtigt, om jeg er bøsse eller ej. Jeg er den eneste søn, og der er ingen fætre eller kusiner, de kan få til det. De er nødt til at komme tilbage til mig,« siger Gohil.

Prins anderledes

Hans opvækst i kongefamilien var så beskyttet og priviligeret, at han i hele sin ungdom ikke engang behøvede at hente et glas vand til sig selv. Men da han begyndte at føle sig anerledes, var der ingen til at fortælle ham, hvorfor Gohil ikke var som alle andre.

»En dreng fra min klasse kom en dag og spurgte mig, »Er du bøsse?« Jeg havde ikke hørt det ord før og svarede »Hvad? Det ved jeg ikke,« siger Gohil til L.A. Times.

Det gik langsomt op for den unge prins, hvorfor han var anderledes. Sammen med en tjenestedreng på hans egen alder udforskede han sin seksualitet. Men i dybeste hemmelighed. Da han var 25 år gammel var presset på ham så stort, at han sagde ja til at blive gift med en ung, adelig kvinde. Men han var ude af stand til at fuldbyrde ægteskabet og efter 15 måneders ægteskab endte det i en ulykkelig skilsmisse. Hans eks-kone forlod Gohil med en klar besked. »Gør aldrig det her mod en anden kvinde.«

Alle de slibrige detaljer i Gohils liv har selvfølgelig været med til at gøre hans historie til guf for de indiske sladderblade, efter han sprang ud. Men han er samtidig blevet aktiv i en homo-bevægelse, og han er blevet et ikon for mange indiske bøsser, som kun har få indiske rollemodeller.

Strafbar sex

Mange frygter at springe ud, da det stadig er forbudt at dyrke sex med en person af samme køn - ifølge en lov fra den viktorianske kolonitid kan straffen være op til 10 års fængsel. Selvom folk sjældent bliver dømt ved loven, bruger politiet den mange steder i Indien til at chikanere bøsser.

I årevis har de indiske homoseksuelle kæmpet for at få fjernet loven, som i øjeblikket bliver behandlet i Indiens Højesteret. »Indtil loven bliver ændret, er det ulovligt for hjælpeorganisationer at dele kondomer og materiale ud til homoseksuelle, fordi det ifølge loven er det samme som at hjælpe forbrydere.

»Vi er altid truet og i fare,« fortalte Arif Jafar fra den homoseksuelle forening Naz Foundation i et interview med nyhedsbureauet DNY i oktober.

Skal være åbne

Prins Gohil tog sin beslutning om at springe ud netop for at gøre det mere acceptabelt at være bøsse i Indien. Dele af hans familie er også begyndt at tale med ham igen - måske fordi den har fundet ud af, at det er umuligt at gøre Gohil arveløs efter indisk lov, og at han derfor kommer til at overtage familiens formue.

»Jeg besluttede mig for at springe ud, fordi jeg ville have folk til åbent at diskutere homoseksualitet. Jeg fortryder intet,« siger han til Times of India.