Blokade ved Amagerværket opløst: HOFOR indgår aftale med stilladarbejdere
Den nye aftale betyder, at stilladsarbejdere uden den nødvendige uddannelse vil blive bortvist fra byggepladsen ved Amagerværket. Foto: Avisendk / Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Både HOFOR og stilladsarbejderne udtrykker glæde over den nye aftale.
Stilladsarbejdere i hovedstadsområdet har opløst deres blokade af en byggeplads på Amagerværket i København.
 
Det oplyser formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub til Avisen.dk.
 
Onsdag morgen valgte stilladsarbejderne at blokere for alle ind- og udkørsler til byggepladsen BIO 4 på Amagerværket. Det skete med et krav om, at HOFOR stopper den sociale dumping, der efter deres opfattelse, foregår inde på byggepladsen ved det kommunale forsyningsselskab. 
 
Stilladsarbejderne frygter dødsulykker, fordi mange af de østeuropæiske arbejdere på byggepladsen ikke har den nødvendige uddannelse. Blokaden ved Amagerværket blev fredag aften opløst. 
 
- Vi har fået en suveræn aftale med HOFOR om, hvem der må bygge stilladser derude, siger John Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub.
 
Den nye aftale betyder, at stilladsarbejdere uden den nødvendige uddannelse vil blive bortvist fra byggepladsen. 
 
Imødekommer krav
 
Dele af byggeriet ved Amagerværket foregår i omkring 50 meters højde. Ifølge Stilladsarbejdernes Brancheklub har kun 9 af de 45 stilladsarbejdere de nødvendige kurser til at bygge de særlige stilladser, der bruges i forbindelse med byggeriet af BIO 4, som er en ny kraftværksblok, der er ved at blive opført ved Amagerværket.
 
Pressechef hos HOFOR, Astrid Skotte, bekræfter, at det kommunale forsyningsselskab har indgået en aftale med stilladsarbejderne.
 
-I onsdags var vi i dialog med dem, og den blev genoptaget i fredags, hvor vi nåede frem til en aftale, og dét er vi rigtigt glade for. Aftalen imødekommer en række krav, som Stilladsklubben har haft, siger hun.
 
- Det er tiltag, som vi er glade for, da vi altid kan dokumentere, at tingene er i orden, siger pressechefen til Avisen.dk.
 
Kolde nætter med besøg 
 
Omkring 100 stilladsarbejdere valgte onsdag morgen at blokere indgangen til byggepladsen, hvor de udenlandske stilladsarbejdere aflønnes med 135 kroner i timen, mens danske stilladsarbejdere får mellem 220 og 235 kroner i timen. I torsdag fik stilladsarbejderne støtte fra Københavns overborgmester.
 
- Det er afgørende for mig, at der er ordentlige forhold og arbejdes efter reglerne på kommunale byggepladser. Vi har meget høje standarder i vores kommune, og de omfatter selvfølgelig også de selskaber, som vi ejer. Vi forventer, at vores selskaber går aktivt ind i kampen mod social dumping, udtalte Frank Jensen (S) til Avisen.
 
 
Aftalen med HOFOR betyder, at de vrede stilladsarbejdere fredag aften ved syv-tiden opløste blokaden og tog hjem. 
 
- De kolde nætter blev opvejet af solidariske besøg af andre håndværkere og ikke mindst en stor delegation fra FOA og BUPL, som ellers havde travlt med OK 18, siger John Jakobsen.
 
Byggeriet udføres af det finske Valmet, som har en tjekkisk underleverandør, K2 Leseni, til at udføre stilladsarbejdet. 
 
Lønspørgsmålet skal nu afgøres mellem 3F og Dansk Byggeri.