I det mørke T-kryds

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jeg har prøvet igen & igen. Mens jeg cyklede, mens jeg vaskede op, mens jeg lavede ingenting, og først til allersidst fandt jeg den selve sprækken i Nephews potente fernis. »T-kryds« hedder det ene bløde punkt, der bryder med det rå, mekaniske og nærmest monotone lydunivers, som dominerer denne årets måske mest ventede plade.
Man føler med Simon Kvamm og co. Alle forventer mere af det samme. Seks nye singlehits mindst. De er der ikke. Overraskelsesmomentet er væk. Forløberen »Igen og igen &« har slet ikke samme kække kvaliteter som »Movie Klip«. Og forrige albums melodiske flagskib »Worst/Best Case Scenario« er stadig bandets ubetinget bedste sing along-sang.
Med »USADSB« blev det 10 år gamle fritidsband så overrumplende en succes, at det meget vel kunne være steget dem til hovedet og have knækket halsen på projektet. Men nej. Plus 30-drengene er erfarne nok til at stå fast på, hvad de selv synes er cool og casual, og det er som bekendt lyden af Depeche Mode. Nu med mindre TV-2, men mere Kliché og Kraftwerk (og et par barske guitarriffs hist og pist).
Med andre ord: Nephew er ikke bange for et frækt lån, der nærmer sig decideret tyveri. De gør det åbenlyst, og de gør det med stil og personlighed. Netop den evne gør »Interkom Kom Ind« til et pletfrit kup, udført og planlagt med et skarpt overblik og synkopisk præcision.
Den store overraskelse er, at Kvamms sloganlyrik denne gang rent faktisk handler om noget og ikke kun er associationskæder og ren volapyk. »Igen & igen &« er eksempelvis Nephews helt eget spørgsmålstegn til krigen i Irak, og i en tid, hvor alle kunstens spinatfugle gerne positionerer sig selv med mere eller mindre unuancerede »Fuck Bush-erklæringer«, fremstår dette bidrag som godt gennemtænkt.

»Cigaret Kid« handler om at blive voksen og sige fra over for gutterne. »Læsterlige Klø« kredser om tabu-tanker. »Hvidt på sort« forsøger at udhule »done that, been there«-begrebet. »First Blood Harddisk« er det rene vås. Med andre ord; tekstforfatter Simon Kvamm har denne gang større held med at liste begavede bagtanker ind i de banale sproglege, nu heldigvis mere på dansk end på engelsk, og det klæder værket. Nephew er modnet, men er også blevet en anelse dyster og distanceret. Skulle nevøen have tøj på, ville det være noget stramt og sort »tilsat surfjæs, sort eyeliner og vandkæmmet sideskilning.«
»T-kryds« - det blide slutnummer, der smukt dæmper kadencen med pladens mest melodiøse linjer, handler om at vælge den rigtige vej. Nephew har valgt ¿the dark side¿.
René Fredensborg giver »Interkom kom ind« fire ud af 6 stjerner. Pladen udkommer i dag.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.