Bliv hjemme! Huse er blevet dyrere i Sverige

Forholdet mellem boligpriserne i Øresundsregionen er blevet mere afbalanceret og kan ikke længere bruges som grund til at flytte til Skåne.
De svenske huse er blevet dyrere. Lige så dyre som dansk, og der er derfor ikke nogen grund til at flytte, hvis man vil bo billigt.
De svenske huse er blevet dyrere. Lige så dyre som dansk, og der er derfor ikke nogen grund til at flytte, hvis man vil bo billigt. Foto: Colourbox

I 1980'erne og 1990'erne var det så populært at flytte til Sverige, at det endte som en ren kliché.

Boligerne var nemlig billigere på den anden side af sundet, og mange danskere så en økonomisk fordel i at slå sig ned i Skåneområdet. Men mens boligpriserne i København er faldet de senere år, er de svenske huse blevet dyrere, viser ny analyse fra Nykredit.

Derfor skal man ikke længere bruge billigere huspriser som grund til at flytte til Sverige.

"Det incitament er der jo ikke på den måde mere, og derfor kan man sige, at det ikke er så attraktivt mere at flytte til Skåne eller Malmø - målt på den parameter alene," fortæller Jens Pedersen, senioranalytiker i Nykredit, til Newspaq.

Han begrunder de stigende svenske boligpriser med en styrket svensk krone, og at det svenske boligmarked ikke blev lige så hårdt af den finansielle krise som det danske. Og så har Øresundsbroen spillet en stor rolle i at udjævne priserne.

"Øresundsbroen forbinder jo på en nemmere måde, end hvis du skulle tage en båd. Du kan køre over hurtigere, og på den måde får du linket to landsdele sammen og får et større opland til København. Det er nemmere for en familie at flytte derover og køre fem og tilbage."

Jens Pedersen minder dog om, at der stadig er en række forbrugsting, der er billigere på den anden side af sundet.

"Du har nogle billigere bilafgifter og forskellige ting i dit basisforbrug er en smule billigere i det svenske," siger han.

Nykredits analyse går ti år tilbage, og Jens Pedersen bemærker, at de danske huspriser er begyndt at stige igen. Dog ikke nok til at ændre ved, at mens de danske huspriser rundt regnet ligger 15 procent under, hvad de gjorde for fem år, ligger de svenske er steget med omtrent det samme.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.