Administration 

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

Kendte
En smuk kvinde i sort-hvid
Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen "Chicago". Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet "Borgen" som journalisten Katrine Fønsmark.(Arkivfoto). (Foto: Franne Voigt/Free)

Søndag den 16. januar fylder Birgitte Hjort Sørensen 40 år, og det er ikke den eneste milepæl for skuespillerinden i 2022.

Man må ud at gøre sig sine egne erfaringer, så man kan tage tøjlerne tilbage. Og det har Birgitte Hjort Sørensen i den grad gjort. Den 16. januar fylder skuespillerinden 40 år.

- På en eller anden måde har jeg altid orienteret mig mod noget ældre, end jeg var. Så jeg føler egentlig, jeg kommer mere og mere i nærheden af det, jeg synes, jeg er, siger hun.

Birgitte Hjort Sørensen er opvokset i Birkerød som datter af to læger og troede, at hun også selv skulle den akademiske vej - indtil teatret trak i hende.

I gymnasiet var hun med i de klassiske skolekomedier, og efter studentereksamen tog hun på teateraftenskole som et afbræk fra bøgerne, men mærkede hvordan hun stortrivedes i det.

- Jeg er ud af en søskendeflok på tre, og der har jeg altid været sådan: "Hey, kig lige på mig!". Jeg troede, skuespillet måske handlede om, at jeg godt kunne lide opmærksomhed. Men fra første dag syntes jeg, det var lige så skægt at tumle rundt på gulvet med de andre som at stå på scenen.

Underviserne så hendes talent og opfordrede hende til at gøre det til en levevej.

Birgitte Hjort Sørensen kom ind på Statens Teaterskole i 2003 og mærkede med det samme, at den hjemlige følelse fortsatte.

Bedrevidende som barn

- Jeg var god i skolen som barn, men havde sværere med det sociale, fordi jeg måske var lidt bedrevidende og irriterende. På teaterskolen syntes jeg, jeg blev meget klogere på at omfavne folk, som var anderledes end mig. Jeg kunne tidligere godt være sådan: Jeg har ret, I tager fejl. Men jeg har opdaget, at det har jeg ikke altid. Sandheden er næsten ikke til at definere, når man kommer med forskellige perspektiver.

- Jeg kan også se, efter jeg har fået børn, at det er vigtigt, at folk drager deres egne erfaringer og konklusioner.

En blond kvinde med tørklæde
Rollen som journalisten Katrine Fønsmark i "Borgen" blev skelsættende for skuespilleren. Foto: Mike Kollöffel/DR

Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen "Chicago".

Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet "Borgen" som journalisten Katrine Fønsmark.

En nøglerolle, som hun genoptager, når den længe ventede fjerde sæson får premiere på DR 13. februar og siden på streaminggiganten Netflix.

- Jeg tænkte i årene efter de første tre sæsoner, at jeg da også godt kunne tænke mig at blive set som noget andet end Katrine Fønsmark. Men det er virkelig ikke noget, jeg har noget imod at blive associeret med, siger hun.

- "Borgen" har betydet alt for mig. Og jeg har været rigtig heldig at lave mange forskellige ting og fået lov til at bevise - i hvert fald over for mig selv - at jeg kan alt muligt andet.

Ud i det store udland

Katrine Fønsmark satte ikke blot Birgitte Hjort Sørensen på danmarkskortet, men også på verdenskortet.

Til afslutningen, da tredje sæson var i kassen, gav en af producenterne Birgitte Hjort Sørensen den udfordring at blive den første danske kvindelige skuespillerinde til at slå igennem i udlandet - Sidse Babett var der i øvrigt ikke den dag, bemærker Birgitte Hjort Sørensen med et grin.

- Men jeg kan huske, jeg tænkte: Det vil jeg sgu godt!.

Hun vidste, at det skulle realiseres, inden hun skulle have børn, for et liv på farten ville være uforeneligt med at have familie for hende, så hun skyndte sig afsted og lod den danske beskedenhed blive derhjemme.

- Spielberg ringer ikke af sig selv, så jeg vidste, at jeg skulle sige det, jeg gerne ville, højt. Og det blev jeg bestyrket i, fortæller hun.

- Jeg fik en agent i London og kunne næsten ikke få mig selv til at sige, at jeg gerne ville spille teater der. Det var grænseoverskridende, for jeg har været rimelig mærket af den danske jantelov. Men et år efter spillede jeg Shakespeare i West End.

Det blev begyndelsen på udlandseventyret.

- I starten fik jeg også tilbudt roller, fordi andre var sprunget fra. "Jessica Alba kunne ikke alligevel - kan du sidde på et fly til Bulgarien om tre dage?".

- Det er ikke, fordi jeg synes, jeg lavede noget dårligt, men jeg var ikke specielt kritisk med, hvad jeg sagde ja til, fordi det hele var nyt og spændende, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

For meget sprut

Udlandseventyret kulminerede med fantasysuccesen "Game of Thrones", musicalkomedien "Pitch Perfect" og den Martin Scorsese- og Mick Jagger-skabte serie "Vinyl" for ej at forglemme Broadways ikoniske brædder.

Men euforien fortog sig. Hun var altid den fremmede, den nye eller gæsten, som var langt fra sine nærmeste.

- Den frihed, det gav mig ikke at være bundet, gav en stor ensomhed. Det koster mange kræfter hele tiden at være på: Hvor kommer du fra? Skal vi drikke en kaffe? En drink til?. Det gear udmattede mig, siger hun.

- Jeg tror heller ikke, det er tilfældigt, at der er nogle, der udvikler et misbrug. Jeg var selv meget i byen og fik et overforbrug af alkohol. Der er noget, der skal dæmpes i en. Den rastløshed, der kommer af at bo i en kuffert, fungerede i længden ikke for mig, erkender Birgitte Hjort Sørensen.

Samtidig knækkede karrierekurven også en anelse, og der var mindre gods i manuskripterne, der landede, selv om de så fede ud på papiret.

Det var højsommer. Hun sad oppe i sengen i sin lejlighed i New York, fordi der piskede mus ind, spiste pomfritter og slugte "Fraser" fra start til slut. Så kom selvransagelsen. Hun var nødt til at tage tøjlerne tilbage.

En blond kvinde smiler i et studie
Birgitte Hjort i "Flashback". Foto: SINE FIIG © Type 2

Tv-vært

- Jeg tænkte over, hvad der gjorde mig glad: "Jeg er nysgerrig og får et kick af at lære nyt. Så jeg kan videreuddanne mig". Den tanke var simpelthen så frisættende for mig, siger Birgitte Hjort Sørensen og tilføjer:

- Jeg kommer ikke til at sige, hvad det er, men jeg har lige tilmeldt mig et studie, som jeg er ret tændt på.

Så langt nåede Birgitte Hjort Sørensen ikke dengang, for da hun rejste hjem igen, lå der et opsigtsvækkende tilbud.

Hun blev spurgt om at komme til casting som tv-vært.

Noget, som hun førhen ville have nægtet, for det var da kun et træk, man tog, når man ikke længere kunne få job som skuespiller, tænkte hun.

Men nu var situationen rent faktisk den, at hun var arbejdsløs, så hun bed stoltheden i sig, tog til casting og endte som vært på DR's underholdningsprogram "Flashback".

- Jeg blev virkelig overrasket over, hvor krævende, udfordrende og sjovt det var. Så det var alligevel godt, jeg tog derhen - det var også der, jeg mødte min kæreste, siger hun med et smil.

Birgitte Hjort Sørensen danner par med tv-producenten Kristian Ladegaard Pedersen, som hun har to døtre med.

- En skøn, skelsættende - og hård - oplevelse, der vender livet op og ned - formentlig som mange andre også erfarer, siger Birgitte Hjort Sørensen kortfattet.

Hun værner om sine nærmeste og sin families privatliv. Relationer overskygger alt og forankrer hende.

Fra jetset til barsel

- Jeg har virkelig et solidt fundament under mig, som jeg ved, altid vil gribe mig. Og det synes jeg, jeg sætter pris på på en helt anden måde i dag. Fra at jeg har boet alle mulige steder i verden, er vi flyttet uden for byen nu.

- Jeg synes, jeg har nået meget, og jeg er kommet ned i et helt andet tempo. Men det var alligevel en brat tilvænning fra mega jetsetliv til barsel. Nu skal jeg prøve at forbinde de to verdener, siger hun med et smil.

Den 13. februar får fjerde sæson af "Borgen" premiere, og på den anden side venter nye udfordringer.

Ved siden af skuespillet synger Birgitte Hjort Sørensen, indtaler bøger og holder oplæsninger. Og så er hun også begyndt at holde foredrag. Blandt andet om rejsen fra "Borgen" til Hollywood tur-retur.

- Det er måske det, man opdager med alderen: Alting bevæger sig...

 

Jes Dorph på gaden i København
Kendte

Jes Dorph:

Opereret i hjertet

bil med åben kølerhjelm bag politiafspærring
Krimi

Molotovcocktail satte bil i brand 

Skovbrand
Nyheder

13 personer anholdt på luksusyacht

lottokupon
Helt vildt

Årets største Lotto-gevinst:

Her er kuponen købt

Basketspiller på banen
Sport

Dansker afviste NBA-mester

folk samlet om bål
Nyheder

Her er sankthans-vejret

Bilister på bro
Nyheder

Trafikeret bro lukkes

Brændende bål
Nyheder

Før Sankthans:

Beredskaber advarer 

politifolk på vej
Krimi

Motorcyklist kørte galt - og stak af fra politiet

menneske ligger på vej
Nyheder

Slagord mod Netanyahu 

mand
Nyheder

Vi skal ikke tilbage i EU

tre kvinder
Kendte

Det hedder hun

i virkeligheden

to kvinder
Kendte

Kærlighed ved første blik

forsamling af mennesker
Nyheder

Kulturminister får 

travl sportssommer

strandhåndbold
Sport

Håndboldherrer

klar til VM-finale

mand og kvinde
Kendte

Skønne billeder:

Vild med dans-vinder 

skal spille Keld Heick

Nyheder

Sanne Salomonsen:

Må aflyse koncert

lottokupon
Nyheder

Fik drømmeopkaldet 

fra Danske Spil

Krimi

Ramt af letbanen:

Mand død 

folk i gade
Nyheder

Fyrværkeri fra yacht

udløser skovbrand

på græsk ø

par poserer
Kendte

Afslørede i Tivoli:

Rasmus Seebach er

blevet far igen 

folk klipper snor
Kongelige

Kong Frederik indvier

ny metrolinje 

kvinde poserer
Nyheder

Amira: Mit familieliv

er smadret

fodboldspiller træner
Sport

Kun én dansk EM-spiller

trænede lørdag 

motorvejsbro
Nyheder

Bro rives ned:

Motorvej spærres 

rumstation
Helt vildt

Sagsøger Nasa:

Huset ramt af rumskrot

person går med paraply
Nyheder

Her ramte skybruddet

fodboldspillere i aktion
Sport

Sådan går Danmark videre

ved EM

mand på scene
Nyheder

Store roser efter

første aften i Parken

Mette og Bengt Sundstrøm
Nyheder

Lauritz.com-parret

kan ende med

konkurskarantæne

Et fly i luften
Helt vildt

Sex i luften -

par anholdt

Sport

Fratages DM-guld

i enkeltstart

En computer med aktiemarkedet
Nyheder

Dansk fedme-aktie 

på himmelflugt

En masse guldbarrer
Nyheder

Milliardærfamilie

skal i fængsel 

Jakob Olrik
Kendte

Kendt sexolog

prøver igen

Kong Frederik og dronning Mary vinker
Kongelige

Kongeparret må

vente et år

Kristian von Hornslet
Nyheder

Hornslet-tyveriet:

Knalder to tyve mere

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag