Billig strøm drukner i stigende afgifter
Selvom prisen på strøm er lav, er elregningen stadig stor på grund af stigende elafgifter.

Selvom elprisen er i bund, betyder det ikke flere penge til feriefornøjelser for danskerne. Tværtimod betaler elforbrugere og virksomheder i 2012 rekordpriser for strømmen i stikkontakterne, viser opgørelser fra Dansk Energi ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

At prisfaldet på el ikke kan aflæses i kundernes elregning, skyldes statslige elafgifter, der tordner i vejret.

Ifølge Skatteministeriet står statskassen i år til at få 11,6 milliarder kroner i kassen fra elafgifter, selv om elforbruget tegner til at blive mindre end i 2005, da afgifterne blot fyldte statskassen med 8,4 milliarder kroner.

Statens hårde afgiftskurs betyder, at Danmark i dag topper listen, når det gælder de højeste elafgifter i EU, og det er en udvikling, som møder hård kritik i erhvervslivet.

- Elafgifterne er på et vildt højt niveau i Danmark. Fortsætter man på denne måde, ender det med, at der ingen private virksomheder er tilbage, siger Steen Vohlander, formand i Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), til Jyllands-Posten.

Bedre bliver det ifølge FSE-formanden ikke af, at den grønne PSO-afgift, der optræder på alle elkunders elregning, samtidig er på himmelflugt.

PSO-afgiften, der blandt andet sikrer milliardindtægter til støtte til Danmarks vindmøller og tilskud til biogas og brug af træflis, ligger med 18,2 øre pr. kilowatt-time på et historisk højt niveau.

For en typisk husstand betyder det, at 2012 vil byde på en grøn ekstraregning på omkring 800 kroner, mens erhvervslivet styrer mod en regning i størrelsesordenen 2,7-3,0 milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/