Næsten 60.000 ubesatte job i energisektoren
Der mangler eksempelvis geologer, petrofysikere og ingeniører i olie- og gassektoren. Foto: Pier Paolo Cito/AP
Olie- og gassektoren i de nordiske lande mangler specialister inden for talrige områder.

Mens ledige står i kø både herhjemme og hos vores nordiske brødre og søstre, er der op mod 60.000 ubesatte stillinger inden for olie- og gassektoren i Norden.

Jagten på arbejdskraft er så stor, at det nu får det internationale rekrutteringsfirma Hays til at åbne kontor på Kongens Nytorv i København.

Der mangler eksempelvis geologer, petrofysikere og ingeniører med viden inden for en række områder: boreteknologi, udvinding og så videre, siger forretningsdirektør Morten Andersen fra Hays.

- I Norge er der kronisk mangel på specialister. For Danmark er udfordringen, at de store danske aktører ikke er så kendte i udlandet. Det er et exceptionelt internationalt marked, vi bevæger os i, siger Morten Andersen.

42 procent af de ansatte i den globale olie/gassektor arbejder i et andet land end det, de er født i. 80 procent af de specialister, som Hays rekrutterer til energisektoren, kommer fra udlandet, tilføjer han.

Af de mange ledige job ligger omkring 60 procent i Norge og 30 procent i Danmark, anslår Morten Andersen. De sidste 10 procent ligger inden for olie- og gasudvinding i Holland, som Hays også dækker fra kontoret i København.

Problemet med den manglende arbejdskraft i olie- og gassektoren i Norden er til dels selvforskyldt, mener Morten Andersen. Man har i flere år forsømt at tage unge trainees ind på favorable vilkår, og man har glemt at appellere til kvinderne i branchen.

Det er ikke mindst den høje oliepris og ønsket om sikre forsyninger i fremtiden, der har fået alle energiproducerende lande til at investere stort i olie- og gasfelter.

Det afspejler sig også på arbejdsmarkedet, hvor antallet af jobannoncer i sektoren globalt set er steget med 39 procent på et år, oplyser Hays.

Rekrutteringsfirmaet vil også sende nordiske specialister ud i verden, især geologer og boreingeniører.