Bier truer menneskeheden
Glem alt om global opvarmning og atomkrig. Den virkelige trussel mod menneskeheden ligger hos bierne - eller nærmere manglen på samme! Uden bier uddør vi i løbet af syv år.

Normalt handler det om sex, når samtalen kommer ind på "bierne og blomsterne". Men ikke denne gang. Denne historie handler netop om bier og blomster, og om at store dele af Europas og USA s afgrøder er i fare, fordi en eller flere ukendte vira ganske hurtigt er ved at udrydde de vilde bier.

- Dette er den største generelle trussel mod vores madforsyning, siger Kevin Hackett, der er leder af USA s nationale bi- og befrugtningsprogram, ifølge CNN.

Den vigtige honningby 

Der skal nemlig bier til for at sprede pollen ud over planter og træer, så de kan vokse sig store og stærke og lave avocadoer, asparges, broccoli, squash og selleri. Men også lækre ting som æbler, kirsebær, jordbær og meloner.

Faktisk kommer cirka en tredjedel af den mad, som mennesker spiser, fra planter, der befrugtes med pollen fra insekter. Og ifølge det amerikanske landbrugsministerium står honningbien for omkring 80 procent af den befrugtning.

Vi uddør på syv år 

Den verdensberømte fysiker Albert Einstein forudsagde i sin tid, at hvis alle bier forsvandt ville der gå omkring to år, før menneskeheden også blev udryddet. Ifølge John Taylor, der er formand for Wales Biavlers Forening, er det måske lettere overdrevet, men alligevel ikke helt så tosset, som det kunne lyde.

- Folk har set på det og sagt, det er ikke passer helt. De har vurderet, at det ville tage cirka syv år, siger han til BBC.

Der er sådan set ikke noget nyt i, at mange bier dør i løbet af vinteren. Men i år har de amerikanske biavlere mistet 25 procent af bestanden, hvilket er fem gange højere end normalt. Tallet for vilde bier er sandsynligvis langt højere, da der ikke er nogen, der kan overvåge og behandle dem. I Wales er de vilde bier næsten helt udryddet.

- Langt størstedelen af de bier, man ser i dag, tilhører biavlere, siger John Taylor, til BBC.

Biavlere søges 

Foreningen opfordrer privatpersoner til at begynde at holde bier. Ud over at hjælpe naturen er der nemlig mange penge at tjene som biavler for tiden.

- Pollen-processen er meget vigtig for folk med frugtplantager og frugtfarme vil betale biavlerne penge for at bringe bierne hen til plantagerne på de vigtige tidspunkter, siger John Taylor.

Skulle det frygtelige ske, at bierne bliver totalt udryddet, vil der være tale om nogle kedelige syv år frem til menneskenes bortgang. Flere dyr lever nemlig af foder, der laves af planter, som skal befrugtes. Så med mindre forskere finder ud af, hvad det er, der dræber alle bierne, kan menneskeheden se frem til syv år på vand og brød.

via Listen To News