Chaufførkurser på slingrekurs "Bevidst manipulation" Omstridt skole fører pennen for eleverne
DEKRA's direktør Peter Laursen afviser, at der foregår manipulation og skolens undervisere fører pennen. Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix
Ledelsen på DEKRA-skole har opfordret lærerne til at "føre pennen", når elever på lastbilkurser skal bedømme undervisningen. Elevernes bedømmelse er afgørende for DEKRA-skolernes anseelse.

"Nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover."

Sådan skriver en uddannelseschef på en af DEKRAs skoler til skolens undervisere, efter et hold af kursister på et lastbilkursus har givet undervisningen en negativ bedømmelse. Det viser en mail, som Avisen.dk er i besiddelse af.

DEKRA-koncernen udbyder lastbil- og buskurser og får penge fra Undervisningsministeriet for hver elev, DEKRA har igennem et kursus. Ministeriet holder øje med skolerne igennem kursisternes evalueringer. Hvis de scorer for lavt, risikerer skolerne at få et såkaldt risikobaseret tilsyn - altså en slags skærpet tilsyn.

Avisen.dk har i denne uge kunnet afsløre, at eleverne på DEKRA's kurser bliver sendt hjem før tid og sidder alene ved PC uden underviser. Alligevel får DEKRA's skoler generelt en god bedømmelse fra eleverne.

Og netop elevernes evalueringer er noget, DEKRA arbejder meget bevidst med, viser en række mails, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en uddannelseschef:

"Både X (lærer) og Y (lærer) fortæller at det var et godt hold og god stemning. Og at de var glade og tilfredse. Til trods for det, så en anmeldelse lidt under det normale. Jeg har talt med X, som har afsluttet holdet, og han er lidt nervøs for at ”føre pennen” for meget. Men nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover :)"

Det er ikke kun på denne ene DEKRA-skole, lærerne forsøger at påvirke kursisternes evalueringer. Avisen.dk er kommet i besiddelse af en skjult optagelse fra en anden DEKRA-skole. Her kan du høre, hvordan læreren forsøger at 'føre pennen' for eleverne.

Klik her for at se skjult optagelse fra DEKRA-skole:

Forbandet svineri

På det offentlige AMU-center på Fyn, som udbyder de samme kurser som DEKRA, kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for helt uacceptable.

- Mailen viser jo, at det er bevidst manipulation af Viskvalitet.dk (portal til bedømmelse af kurser, red.) fra DEKRA-ledelsens side, siger han.

På baggrund af Avisen.dk's afsløringer har Socialdemokratiets ordfører for voksen- og efteruddannelse, Jan Johansen, bedt undervisningsministeren om en redegørelse.

- Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri, siger Jan Johansen.

Det billige point

På portalen Viskvalitet.dk skal eleverne på en række udsagn svare på en skala fra 'meget lav grad' til 'meget høj grad'. På den skjulte videooptagelse peger læreren på 'meget høj grad' og siger:

- Langt størstedelen af kurserne burde ende oppe i den her ende.

Til de elever, som sætter spørgsmåltegn ved, om de kan bruge det, de har lært på kurset, i deres arbejde fremover, siger lærere:

- Jamen, hvorfor har du så taget et buskørekort eller lastbilkørekort, hvis det ikke var intentionen at bruge det. Har du så gjort det for sjov eller hvad? Jeg går ud fra, at I har valgt kurset, fordi I kan bruge det.

En anden taktik til at trække skolens gennemsnit op er at rose eleverne. Det opfordrer uddannelseschefen til i en email til lærerne. Han gør over for lærerne opmærksom på, at hvis de husker at rose eleverne, så vil eleverne være tilbøjelige til at give en høj score på et spørgsmål om deres egen indsats. Uddannelseschefen pointerer, at det er en måde for skolen og lærerne at score "billige point på".

Det er voksne mennesker

Avisen.dk har forelagt kritikken for DEKRA's direktør Peter Laursen. Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en email:

"Det er svært at indlede sig på at tolke på betydningen af metaforer brugt i en intern mail mellem nogle af virksomhedens ansatte. Heldigvis er det voksne mennesker, vi har med at gøre, som selv har deres meninger om, hvad der er godt, og hvad der kan blive bedre.

Vi lykkes, når vores kursister lykkes, hvilket vi gør dag efter dag. Vi hverken opfordrer vores undervisere - eller finder grund til at opfordre vores undervisere - til at påvirke med vores kursisters vurdering af vores kurser – udover selvfølgelig at levere god kvalitet i undervisningen.

Men vi oplever et behov for at give en vejledning i hvordan Viskvalitet.dk er opbygget. Da der er fire forskellige skalaer, og de skifter med vægtning fra højre til venstre, er det en god idé, at forklare, hvordan selve strukturen er bygget op.

Dette som sikkerhed for kursisten, at der svares så korrekt som muligt, så de får krydset i de felter, der repræsenterer det, de ønsker at svare. Så vi vil for eksempel gerne hjælpe med at sikre, at en kursist der er i arbejde, ikke kommer til at svare på et spørgsmål, der er stillet til kursister, der er ledige. Denne problematik kender alle skoler.

Vi tilstræber at levere en høj kvalitet dag efter dag, og tænker dette blandt andet er årsagen til, at 9 ud af 10 kurister vil anbefale os til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Artiklen er rettet 10/4 kl. 9. Tidligere fremgik det, at det var Ove G. Dalby, der sagde "Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri". Det er ikke Ove G. Dalby, der har sagt det, det er Jan Johansen.

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

via Listen To News