Administration 

"Bevidst manipulation" Omstridt skole fører pennen for eleverne

DEKRA's direktør Peter Laursen afviser, at der foregår manipulation og skolens undervisere fører pennen. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix)

Ledelsen på DEKRA-skole har opfordret lærerne til at "føre pennen", når elever på lastbilkurser skal bedømme undervisningen. Elevernes bedømmelse er afgørende for DEKRA-skolernes anseelse.

"Nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover."

Sådan skriver en uddannelseschef på en af DEKRAs skoler til skolens undervisere, efter et hold af kursister på et lastbilkursus har givet undervisningen en negativ bedømmelse. Det viser en mail, som Avisen.dk er i besiddelse af.

DEKRA-koncernen udbyder lastbil- og buskurser og får penge fra Undervisningsministeriet for hver elev, DEKRA har igennem et kursus. Ministeriet holder øje med skolerne igennem kursisternes evalueringer. Hvis de scorer for lavt, risikerer skolerne at få et såkaldt risikobaseret tilsyn - altså en slags skærpet tilsyn.

Avisen.dk har i denne uge kunnet afsløre, at eleverne på DEKRA's kurser bliver sendt hjem før tid og sidder alene ved PC uden underviser. Alligevel får DEKRA's skoler generelt en god bedømmelse fra eleverne.

Og netop elevernes evalueringer er noget, DEKRA arbejder meget bevidst med, viser en række mails, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en uddannelseschef:

"Både X (lærer) og Y (lærer) fortæller at det var et godt hold og god stemning. Og at de var glade og tilfredse. Til trods for det, så en anmeldelse lidt under det normale. Jeg har talt med X, som har afsluttet holdet, og han er lidt nervøs for at ”føre pennen” for meget. Men nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover :)"

Det er ikke kun på denne ene DEKRA-skole, lærerne forsøger at påvirke kursisternes evalueringer. Avisen.dk er kommet i besiddelse af en skjult optagelse fra en anden DEKRA-skole. Her kan du høre, hvordan læreren forsøger at 'føre pennen' for eleverne.

Klik her for at se skjult optagelse fra DEKRA-skole:

Forbandet svineri

På det offentlige AMU-center på Fyn, som udbyder de samme kurser som DEKRA, kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for helt uacceptable.

- Mailen viser jo, at det er bevidst manipulation af Viskvalitet.dk (portal til bedømmelse af kurser, red.) fra DEKRA-ledelsens side, siger han.

På baggrund af Avisen.dk's afsløringer har Socialdemokratiets ordfører for voksen- og efteruddannelse, Jan Johansen, bedt undervisningsministeren om en redegørelse.

- Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri, siger Jan Johansen.

Det billige point

På portalen Viskvalitet.dk skal eleverne på en række udsagn svare på en skala fra 'meget lav grad' til 'meget høj grad'. På den skjulte videooptagelse peger læreren på 'meget høj grad' og siger:

- Langt størstedelen af kurserne burde ende oppe i den her ende.

Til de elever, som sætter spørgsmåltegn ved, om de kan bruge det, de har lært på kurset, i deres arbejde fremover, siger lærere:

- Jamen, hvorfor har du så taget et buskørekort eller lastbilkørekort, hvis det ikke var intentionen at bruge det. Har du så gjort det for sjov eller hvad? Jeg går ud fra, at I har valgt kurset, fordi I kan bruge det.

En anden taktik til at trække skolens gennemsnit op er at rose eleverne. Det opfordrer uddannelseschefen til i en email til lærerne. Han gør over for lærerne opmærksom på, at hvis de husker at rose eleverne, så vil eleverne være tilbøjelige til at give en høj score på et spørgsmål om deres egen indsats. Uddannelseschefen pointerer, at det er en måde for skolen og lærerne at score "billige point på".

Det er voksne mennesker

Avisen.dk har forelagt kritikken for DEKRA's direktør Peter Laursen. Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en email:

"Det er svært at indlede sig på at tolke på betydningen af metaforer brugt i en intern mail mellem nogle af virksomhedens ansatte. Heldigvis er det voksne mennesker, vi har med at gøre, som selv har deres meninger om, hvad der er godt, og hvad der kan blive bedre.

Vi lykkes, når vores kursister lykkes, hvilket vi gør dag efter dag. Vi hverken opfordrer vores undervisere - eller finder grund til at opfordre vores undervisere - til at påvirke med vores kursisters vurdering af vores kurser – udover selvfølgelig at levere god kvalitet i undervisningen.

Men vi oplever et behov for at give en vejledning i hvordan Viskvalitet.dk er opbygget. Da der er fire forskellige skalaer, og de skifter med vægtning fra højre til venstre, er det en god idé, at forklare, hvordan selve strukturen er bygget op.

Dette som sikkerhed for kursisten, at der svares så korrekt som muligt, så de får krydset i de felter, der repræsenterer det, de ønsker at svare. Så vi vil for eksempel gerne hjælpe med at sikre, at en kursist der er i arbejde, ikke kommer til at svare på et spørgsmål, der er stillet til kursister, der er ledige. Denne problematik kender alle skoler.

Vi tilstræber at levere en høj kvalitet dag efter dag, og tænker dette blandt andet er årsagen til, at 9 ud af 10 kurister vil anbefale os til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Artiklen er rettet 10/4 kl. 9. Tidligere fremgik det, at det var Ove G. Dalby, der sagde "Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri". Det er ikke Ove G. Dalby, der har sagt det, det er Jan Johansen.

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas 

den amerikanske kongres med flaget på halv
Nyheder

FBI advarer om

væbnet oprør 

Katrine Muff sidder og Johannes Langkilde står ved piano akkesæt
Underholdning

De afløser Faber

og Steffensen

tennisspiller server
Helt vildt

Får positivt corona-svar

midt i tenniskamp 

Nyheder

Demokrater vil have

Trump for rigsret

folk fra redningstjeneste arbejder ved flyvrag
Krimi

Flyulykke kostede tre liv:

Derfor gik det galt

melania trump står mellem to amerikanske flag
Nyheder

Melania Trump:

Jeg er skuffet

og nedslået