Mange af os tænker sjældent over vores pensionsopsparing, og det hele kører oftest af sig selv.
Men pensionsopsparingen får afgørende betydning, når vi en dag bliver pensioneret. Og det er, mens vi stadig arbejder, at vi skal sørge for at spare tilstrækkeligt op, så pensionen rækker resten af livet.
Det er som regel en god idé at indbetale en smule ekstra ind på pensionsopsparingen, for selv små beløb kan vokse sig meget store.
For at få det største udbytte skal du starte med at indbetale ekstra så tidligt som muligt, så du kan få mere økonomisk tryghed og frihed på dine ældre dage.
Sådan lyder det fra Joan Alsing, der er forsikringsdirektør i Industriens Pension.
- Hvis man har lidt ekstra på kistebunden, kan der være god fornuft i at overveje, om man skal polstre pensionsopsparingen og dermed lade pengene arbejde, siger hun.
I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Industriens Pension, har fire ud af ti danskere svaret, at de overvejer at indbetale ekstra til deres pensionsopsparing inden for de kommende år.
Beregninger fra Industriens Pension viser, at selv en enkelt procent ekstra kan gøre en stor forskel.
I regneeksemplet vil man have opsparet godt 600.000 kroner yderligere, hvis man indbetaler en procent mere af sin løn som 25-årig, og indtil man går på pension som 69-årig.
Det kaldes en frivillig ekstra indbetaling, og du skal starte så tidligt som muligt, så du kan udnytte den såkaldte renters rente-effekt. Det er, som navnet antyder, når du får renter af renter.
Hos PFA nikker privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen genkendende til mange pensionskunders interesse i at indbetale ekstra.
- Vi blev faktisk overrasket, da vi kiggede på vores kunders frivillige indbetalinger til pension i en tid med høj inflation og faldende købekraft. Vi kunne nemlig også se, at de frivillige indbetalinger steg, siger hun.
Hun peger på, at det er et meget stort ønske blandt mange danskere at opnå økonomisk uafhængighed til selv at kunne bestemme over eget liv og arbejdsliv.
- En lidt nyere tendens, som vi har bemærket, er, at der er unge, som er begyndt at booste deres opsparing, siger hun og tilføjer:
- Jeg vurderer, at en af årsagerne til det er, at de unge bliver påvirket af debatten i samfundet om, hvornår man tidligst kan gå på pension.
Man skal huske, siger Camilla Schjølin Poulsen, at der er tale om en frivillig indbetaling, som man altid kan framelde igen. Bordet fanger altså ikke.
- En ekstra indbetaling til pensionen gør også, at man vænner sig til ikke at bruge hele sin indkomst, siger hun.
Pensionsselskaberne anbefaler typisk, at din opsparing skal kunne række til, at du løbende i omkring 20 år kan få udbetalt 80 procent af din indkomst efter skat, når du går på pension.
- Men hvis du lever for mindre, skal du også spare mindre op, siger hun.
Hun anbefaler, at du overvejer at lægge flere penge til side, mens du kan, og dit budget tillader det.
Så kan du nemlig tilsvarende skrue ned for dine indbetalinger på et senere tidspunkt, hvis din økonomiske situation skulle ændre sig.
/ritzau fokus/
Af Murat Tamer, Ritzau Fokus