Bedøm selv: Timberlake sagsøgt for kopisang

Retten skal nu afgøre, om Justin Timberlake og will.i.am har hugget for meget af discohittet "A New Day (Is Here at Last)" til "Damn Girl".
Justin Timberlake og will.i.am står nu over for en retssag om brud på ophavsretten.
Justin Timberlake og will.i.am står nu over for en retssag om brud på ophavsretten. Foto: Matt Sayles/AP

Hvem er mest original - Justin Timberlake og will.i.am med nummeret "Damn Girl" eller Perry Kibble og hans discohit "A New Day (Is Here At Last)"?

Det skal den føderale domstol på Manhattan, New York, nu afgøre i en tvist, hvor søsteren til discomusikeren hævder, at Timberlake og will.i.am har hugget hele hooket, instrumentvalget, melodien og rytmen fra 1969-nummeret til den svedige popballade fra 2006.

Det skriver magasinet People, som har fået fat i retsdokumenterne.

Rettighederne til discohittet, som blev komponeret af Perry Kibble og fremført af J. C. Davis, overgik til Kibbles søster efter hans død, og senere overdrog hun dem PK Music Performance.

I 2006 udgav Timberlake i samarbejde med hitproduceren will.i.am "Damn Girl", der var med på popsangerens anden soloplade, "FutureSex/LoveSounds" fra 2006, men nummeret minder umiskendeligt meget om "A New Day (Is Here at Last)" fra 1969, mener PK Music Performance.

Derfor sagsøger pladeselskabet nu Timberlake og will.i.am for et ukendt beløb i erstatning og omkostningerne til advokatsalæret. Selskabet kræver desuden al distribution af sangen stoppet, og at samtidig fysiske kopier af sangen bliver destrueret. Desuden skal Timberlake og will.i.am ifølge forurettede forbydes at optræde med nummeret igen.

- Helt konkret er en væsentlig del af trommerne, bongotrommerne, orgelet, bassen, den elektriske guitar, saxofonen, hooket, melodien, rytmen og introen i "Damn Girl" blevet kopieret fra "A New Day (Is Here at Last)", lyder det blandt andet i anklageskriftet, der beskriver Kibbles nummer som "en af de mest genkendelige sange fra discoens æra".

Foruden Justin Timberlake og will.i.am står også Sony Music Entertainment og flere andre musikforlag som tiltalte i tvisten, der endnu ikke har fået en retsdato.

De har endnu ikke udtalt sig om sagen offentligt.

Hør sangene og bedøm selv her:

- "A New Day (Is Here at Last"): https://www.youtube.com/watch?v=lYmjw_dKkYk

- "Damn Girl": https://www.youtube.com/watch?v=xxvskaMnXws

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.