Barcelonas melding om selvstændighed er på trapperne
Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, skal mandag meddele Spaniens regering i Madrid, om Catalonien reelt har erklæret sig for en selvstændig republik. Foto: Ivan Alvarado/Reuters
Cataloniens præsident skal mandag klokken 10.00 meddele, om Catalonien har erklæret sig selvstændig.

Presset vokser på Carles Puigdemont, den spanske region Cataloniens præsident. Senest mandag klokken 10.00 skal han meddele den spanske regering i Madrid, om Catalonien har erklæret sig for en selvstændig republik.

Sent søndag var det uklart, hvad han ville gøre.

- På nuværende tidspunkt ønsker denne regering at gentage vor beslutning om, at demokrati og fred er redskaberne for den beslutning, vi skal træffe, citerer avisen La Vanguardia Puigdemont for at sige.

Catalonien afholdt 1. oktober en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, men både regeringen i Madrid og Spaniens forfatningsdomstol havde på forhånd erklæret afstemningen for forfatningsstridig.

Ifølge myndighederne i regionen i det nordøstlige Spanien endte afstemningen med, at 90 procent stemte for løsrivelse.

Men stemmeprocenten var kun knap 43, og spansk politi forsøgte at hindre, at valghandlingen fandt sted.

Efter valget erklærede den selvstyrende regering under ledelse af Puigdemont, at resultatet i henhold til den lov, som parlamentet i Barcelona har vedtaget om folkeafstemningen, betyder, at nu kan parlamentet erklære Catalonien for selvstændigt.

I en tale til parlamentet sagde Puigdemont også, at selvstændigheden suspenderes for at gøre plads til forhandlinger med regeringen i Madrid.

Han har også efterlyst mægling udefra.

Puigdemont underskrev efter sin tale det, der lignede en selvstændighedserklæring for rullende kameraer.

Spaniens regering under ledelse af premierminister Mariano Rajoy har meddelt Cataloniens regering, at den nu vil vide, om regionen har erklæret sig for selvstændig eller ej.

Og fristen for en meddelelse er så sat til mandag klokken 10.00.

Hvis Puigdemont erklærer selvstændighed, får han endnu tre dage til at ændre beslutningen.

Den spanske regering har mulighed for at iværksætte forfatningens paragraf 155, der åbner for, at regeringen sætter Cataloniens selvstyre ud af kraft, hvis selvstændighedserklæringen står ved magt.

/ritzau/