Bank: Historisk lav fleksrente på vej

Der er udsigt til endnu et år med rekordlave fleksrenter. Aktienedturen tvinger nemlig ECB vil at sænke renten, forventer bankøkonom.
Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank kalder det sandsynligt, at ECB sætter renten ned i løbet af efteråret.
Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank kalder det sandsynligt, at ECB sætter renten ned i løbet af efteråret. Foto: Colourbox

Boligejere med rentetilpasningslån kan godt finde proptrækker og en god flaske rødvin frem.

Gældskrise og uro på de finansielle markeder kan nemlig tvinge Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken til at sænke renten med mindst et kvart procentpoint inden december.

Det siger cheføkonom hos Sydbank, Jakob Graven.

"Hvis vi får den rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank, som jeg forventer i efteråret, så er det absolut sandsynligt, at de danske boligrenter kan ligge på et lavere niveau i december i år, end de gjorde sidste år. Det vil sige en meget, meget lav rente," siger han til Newspaq.

Den etårige rente på flekslån endte i december på lidt over 1,5 procent, hvilket er historisk lavt.

Den Europæiske Centralbank har to gange i år hævet renten med 0,25 procentpoint, så den i dag ligger på 1,5 procent, og ind til for få uger siden var det forventningen, at ECB ville hæve renten yderligere i efteråret.

Nu ryger renter derimod længere ned, forventer Jacob Graven.

"ECB vil dog først sænke renten, når de har set meget håndgribelige beviser på, at den økonomiske udvikling er markant ændret i forhold til deres seneste skøn," siger Jacob Graven.

Det mest sandsynlige er en rentenedsættelse med et kvart procentpoint.

"Men man kan ikke udelukke, at de skærer med et halvt procentpoint," siger Jacob Graven.

I aften besluttede den amerikanske centralbank at låse renten fast i de næste to år.

"Det afspejler, at deres værktøjskasse er tom. Renten er nul, så de kan ikke sænke den yderligere, så må de finde på mere kreative tiltag," siger Jacob Graven, der kalder det usandsynligt, at ECB vil tage et lignende skridt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.