Au pair-formidler: Drop lønstigning
En månedsløn efter skat på 3.150 kroner er "rigtig, rigtig mange penge", lyder det fra au pair-agentur. Foto: colourbox.com
3.150 kroner er mange penge, lyder det fra au pair-formidler, der ikke forstår, at politikere vil hæve lønnen.

3.150 kroner efter skat samt fri kost og logi.

Er der en god månedsløn eller de rene lommepenge?

I Aupair Agency, der formidler kontakt mellem danske familier og au pairs er man ikke i tvivl.

3.150 kroner er "rigtig, rigtig mange penge".

"De 3.150 kroner er efter, at alle udgifter er betalt. Dem kan man bruge på tøj, smykker og rejser. Det er ikke alle danske familie, der har så mange penge til rådighed, efter de har betalt deres rejser," siger direktør Lina Von Bale til Politiken.

Politikere i SF og Enhedslisten vil have hævet lønnen, når au pair-ordningen senere på året skal revideres.

Det samme ønsker fagforbundet FOA, der mener, at godt 3.000 kroner for 25-30 timers husligt arbejde er "lommepenge".

En undersøgelse viste for nylig, at syv ud af ti danskere mener, at det er regulært arbejde og ikke kulturel udveksling, når filippinske au pairs gør rent, henter børn og køber ind.

Cirka 80 procent af de godt 4.500 au pairs, der er i Danmark, kommer fra Filippinerne.

faktaboks

Formålet med et au pair-ophold:

Au pair betyder 'på lige vilkår'. Ideen med et au pair-ophold er, at au pair-personen skal bo hos en værtsfamilie med børn under 18 år 'på lige vilkår' med resten af familiens medlemmer.

Formålet er, at au pair-personen kan forbedre sine sproglige og evt. faglige kundskaber samt udvide sin kulturelle horisont ved at få et bedre kendskab til Danmark.

Som modydelse deltager au pair-personen i de huslige pligter (f.eks rengøring, tøjvask, madlavning, børnepasning) i værtsfamilien i minimum 3 og maksimum 5 timer om dagen, maksimalt 6 dage om ugen.

Au pair-personen skal modtage minimum 3.150 kr. (2012-niveau) i lommepenge pr. måned (brutto) foruden gratis kost og logi hos værtsfamilien.

Kilde: Udlændingeservice