Astronauten Neil Armstrong er død
Den amerikanske astronaut Neil Armstrong, kaptajn på Apollo 11, blev det første menneske på Månen. Han døde lørdag 82 år gammel. Foto: AP Photo/NASA / POLFOTO
Det første menneske på Månen, den legendariske amerikanske astronaut Neil Armstrong, er død, 82 år gammel.

Manden, der tog et lille skridt for et menneske og et stort skridt for menneskeheden, er død.

Neil Armstrong, der som det første menneske satte sine ben på Månen, har afsluttet sin tid på jorden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Armstrong, der blev 82 i begyndelsen af måneden, blev få dage efter sin fødselsdag opereret i hjertet og døde af tilstødende komplikationer.

Den legendariske astronaut var en del af besætningen på rumskibet Apollo 11, som landede på Månen den 20. juli 1969.

Sammen med kollegaen Buzz Aldrin blev Armstrong sendt ned på Månens overflade, hvor de i to en halv time udforskede det nye territorium.

Da han trådte ud på måneoverfladen sagde han de berømte ord: "That's one small step for man, one giant leap for mankind".

Månelandingen blev den ultimative kulmination på Armstrongs karriere hos det amerikanske rumforskningsargentur Nasa, som han sluttede sig til i 1962.

Han havde været i rummet flere gange inden den berømte rejse med Apollo 11, og to år efter den skelsættende rumfærd og månevandring forlod Armstrong Nasa.

I stedet begyndte han at undervise i rumfartsteknologi på University of Cincinnati, som han dog forlod igen i 1979.

Derfra gik turen videre til forretningsverdenen, hvor han agerede talsperson og frontfigur for blandt andet bilproducenten Chrysler, ligesom han begyndte at på bestyrelsesposter rundt omkring i det amerikanske erhvervsliv.

Forbindelsen til verdensrummet var dog ikke helt afbrudt, og to gange deltog han i efterforskningen af rumfartskatastrofer, da henholdsvis Apollo 13 kom i problemer i 1970 og rumfærgen Challenger styrtede ned i 1986.

De senere år har Neil Armstrong levet et tilbagetrukket liv med sin kone, Carol, i Cincinnati-forstaden Indian Hill i det østlige USA.

For et år siden markerede han sig dog med en udtalelse om, at amerikanerne skal fortsætte med at sende folk til Månen.

- Jeg er tilhænger af, at vi vender tilbage til månen. Vi har foretaget seks landinger deroppe og udforsket områder på størrelse med en mindre by. Det efterlader os omkring 22,5 millioner kvadratkilometer, som ikke er udforsket, sagde Armstrong i august 2011.

Han advokerede ved samme lejlighed for, at der skal sendes astronauter til Mars, når teknologien gør det nemmere og billigere.