Asteroide kommer usædvanligt tæt på
Ingen grund til panik endnu - asteroiden rammer akkurat ved siden af. Foto: NASA
Lige ved og næsten - men heldigvis flyver den store asteroide videre. Klokken 19 dansk tid får jordboerne besøg af en kæmpe sten fra rummet.

Der er endnu ingen grund til at sende Bruce Willis på selvmordsmission for at redde jordens befolkning fra armageddon og udslettelse. For asteroiden ved navn 2011 MD, der lige nu suser mod Jorden, vil ikke ramme os.

Men den kommer usædvanligt tæt på.

"Jorden har en radius på 6370 km, og stenen vil passere kun tre jordradier væk, hvilket vil sige meget, meget tæt på. Men den rammer altså ikke," forklarer professor i rumfartsteknologi ved DTU, John Leif Jørgensen.

Stenen, der er 5-20 meter i diameter, vil ved 19-tiden dansk tid suse forbi Jorden. Den har dog så lav fart, at den ikke kan nå ned til jordens atmosfære.

"Hvis den ramte atmosfæren, så ville den eksplodere med kraften af en lille eller mellemstor atombombe. Men på grund af den lave fart, så ville eksplosionen aldrig nå jorden," siger John Leif Jørgensen.

Selvom det er usædvanligt, at en asteroide observeres så tæt på jorden, så sker det faktisk med jævne mellemrum, at en sten bevæger sig relativt tæt forbi Jorden. Man plejer bare først at opdage det, når asteroiden er på vej væk igen.

Med et godt teleskop, så skulle danskere også kunne få et glimt af den brændende sten, mener John Leif Jørgensen.

"Selve asteroiden bliver forholdsvis lysstærk. Størst chance for at spotte den med det blotte øje er ved sydpolarområderne, hvor den passerer tættest på Jorden. Der vil den være et lysende spor på himlen, der suser af sted ved høj hastighed," siger han.

Selvom denne asteroide ikke truer Jordens befolkning med dommedag, så holder man over hele verden øje med de mange tusinde potentielt farlige sten, der flyver mod Jorden gennem Rummet.

"Det er en reel trussel. Denne her lille sten er ikke noget problem, men der er mange, der er meget større. Og som potentielt ville kunne udslette hele byer eller hele kontinenter, hvis de er rigtig store," siger John Leif Jørgensen.