Arla: Drop så den fedmeskat
Fedtskat på osten, så den fede er dyrere end den slanke, er ikke vejen frem for folkesundheden, mener Arla. Foto: Colourbox
To års afgifter på sukker har ikke gjort de tykke tynde. Til oktober implementeres en afgift på fedt, som Arla heller ikke mener, vil virke.

Har du lagt mærke til, at chokoladen, sodavanden, vingummibamserne og flødeisen siden sommeren 2009 er steget i pris?

Afgifterne på søde sager skulle sætte en stopper for fedmen og redde folkesundheden, men i dag siger Bertel Haarder i Politiken, at afgifterne ikke har virket efter hensigten.

Det kunne mejerigiganten Arla have fortalt ham for længe siden, siger kommunikationsdirektør i Arla, Astrid Gade Nielsen.

"Vi har hele tiden været kritikere af de her afgifter. Det her er en madskat og ikke andet," siger hun.

Til oktober implementeres endnu en skat, der har til formål at skåne danskerne for usund mad. Produkter som for eksempel ost, margerine, mælk og kød, der har et indhold af mættet fedt overstiger 2,3 vægtprocent, skal betale en afgift.

Hvor de seneste to års sukkerafgifter ikke har ramt Arla, så komme fedtskatten til at berøre store dele af mejerivirksomhedens produkter.

Men det er en helt forkert tilgang til problemet med fedme, mener Astrid Gade Nielsen.

"Afgifter er ikke vejen til en bedre livsstil. Det er til gengæld oplysning og et godt samarbejde mellem myndigheder og virksomheder, så bliver forbrugerne klar over, hvad det er for produkter, der står på hylderne," siger hun.