Arbejdsløse: Det ønsker vi os i julegave
Et job, en lottogevinst, fred og ro eller en gammeldags socialdemokrat - det er nogle af ønskerne fra arbejdsløse. Thomas Lekfeldt / Scanpix arkiv
En række ledige fortæller, hvad de helst ville finde under juletræet. Mange ønsker sig allermest et job - andre ønsker sig en helt ny verden.

Et arbejde - det er, hvad der står øverst på mange lediges ønskeseddel.

Avisen.dk har spurgt arbejdsløse på Facebook, hvad de ønsker i julegave. Af svarene fremgår, at mange ønsker at komme ud af systemet og komme i job, uddannelse eller på førtidspension.

- Et arbejde.. og gerne som pædagogmedhjælper, skriver Tina for eksempel.

Et job er også blandt Jettes to juleønsker.

- At blive rask og få et godt arbejde, men at blive rask er der nok lange udsigter for, men et arbejde, jeg kan holde til, vil være dejligt, og have nogle søde kollegaer, skriver hun.

Mladenka er derimod heldig:

- Det jeg ønsker har jeg fået, nemlig arbejde, skriver hun.

Julegaveønske: Fred og ro

Andre drømmer om, at der ville ligge en førtidspension eller uddannelse under juletræet - eller i det mindste lidt fred fra jobcentret.

- At få den førtidspension jeg har ventet længe på....., svarer Margit.

- Fred og ro fra jobcentret nu jeg ikke har udsigt til pension grundet min unge alder, skriver Katja.

- At jeg får lov at tage på kursus / uddannelse til foråret - og jeg vinder lidt i Euro Jackpot, så jeg kan få råd til det (og betale noget gæld af), skriver Bente.

- At det nye år med uddannelse som sosu-hjælper går godt. Og at folk ville være lidt mere positive. Er megatræt af pessimister, skriver Christina.

Penge at holde jul for

Lidt flere penge på kistebunden ville også være rart, mener flere ledige.

- Penge, så kan holde den (julen) som minimum.... måske nogen at holde den sammen med, mine unger for eksempel ville være nice, svarer Alis.

- Blot syv rigtige i Lotto, som den eneste, skriver Jan.

- Penge, så jeg kan betale for hundetræning i det nye år. 1500 kroner er mange for en ung på kontanthjælp! skriver Charlotte.

- Et arbejde eller lidt flere penge at gøre godt med, skriver Ann.

Politik under juletræet

Andre lufter nogle større ønsker på samfundets vegne.

June ønsker sig for eksempel et ordentligt dagpengesystem, mens Leif ønsker "at alt had og nedladenhed over for syge og arbejdsløse forsvandt."

Marianne ville gerne pakke det oprindelige Socialdemokrati ud juleaften.

- Jeg ønsker mig et Socialdemokrati som jeg kan genkende - ikke som det Cafe-Latte-parti som vi har nu!, skriver hun og tilføjer, at hun håber, at liste A igen bliver lønmodtagernes parti.

Før var politik en hjertesag, nu er det bare en uddannelse, man tager, og at være politiker er bare et arbejde, mener hun.

En ny verden - eller en ny gryde

Jakob bliver helt filosofisk i sine juleønsker.

- En verden, hvor man kan leve et anstændigt liv, fri for slavestater og banker, egoisme i sygelig grad, hvor man lader fattige dø i millionvis, bare fordi de ikke har nok papir med tal på, skriver han, og fortsætter:

- En verden, hvor man ikke udnytter hinanden, men hjælper sine medmennesker, også selv om der ikke er "god økonomi" i det. En verden, hvor mennesker og liv bliver værdsat, ikke kun som arbejdskraft for de rige. En verden af modne og selvstændige mennesker, der er i stand til at tage ansvaret, for planeten og dens liv, alvorligt, skriver han.

Jonas er til gengæld meget konkret, da han bliver spurgt til sit julegaveønske.

En ny gryde, skriver han.