Arbejdsgiverne vil udskyde pensionen yderligere: Får høvl fra murersjak
Skurvognen ryster på hovedet af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som foreslår at forhøje folkepensionsalderen med et år mere i 2025 i stedet for at vente til 2030. Foto: Liselotto Sabroe/Scanpix/arkiv
DA vil udskyde pensionen med et år allerede i 2025. Det vil gavne beskæftigelsen, booste bruttonationalproduktet og være godt for de offentlige finanser, siger DA.

- Hvis politikerne vil hæve pensionsalderen endnu mere, er det fordi, de ikke forstår, hvad det vil sige at have et fysisk arbejde hver dag. Vi vil også have en værdig tid som pensionister. Men det får vi ikke, hvis vi skal slide os halvt ihjel, før vi kan trække os tilbage.

Sådan siger 47-årige Lars Jørgensen til Jyllands-Posten lørdag. Avisen har besøgt Lars Jørgensen og et murersjak på ti mand i en formiddagspause i deres skurvogn på en byggeplads i Valby.

De fortæller, at de alle kan mærke slidet på kroppen. Den yngste i vognen er 34 år, de ældste har rundet 60 år.

De ryster på hovedet af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som foreslår at forhøje folkepensionsalderen med et år mere i 2025 i stedet for at vente til 2030. Nogle af mændene i skurvognen skal allerede nu arbejde, til de er over 70 - men har aldrig set en 70-årig stå på et stillads og lægge sten. I den alder er en murer nedslidt, siger de.

DA stikker regeringen

Regeringen har foreslået at hæve pensionsalderen med et halvt år fra 2025. Den stikker DA altså med et halvt år mere og ønsker et år allerede i 2025. Det er upopulært og spørgsmålet er, om regeringen overhovedet vil - eller kan - øge pensionsalderen, når det er upopulært og samtidigt politisk ugangbart, skriver Jylland-Posten.

Der tegner sig nemlig ikke noget politisk flertal for idéen om at sætte pensionsalderen op tidligere end planlagt. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti siger umiddelbart nej, men i øjeblikket venter alle på, om regeringens udspil kommer.

Og det er det vindue, Dansk Arbejdsgiverforening øjner til igen at flage kravet om skrappere pensionsregler, skriver Jyllands-Posten.

DA er med på frivillighed, men ...

DA er åbne for frivillige ordninger, så dem, der gerne vil arbejde længere, kan gøre det, siger direktør Jacob Holbraad.

- Men for at være sikker på, at der kommer en effekt, synes jeg, at vi skal bruge det instrument, som, vi ved, virker. Jeg synes, at man igen skal træffe en fornuftig beslutning om at forhøje folkepensionsalderen med et år mere i 2025 i stedet for at vente til 2030. Det vil give et markant løft af beskæftigelsen og en betydelig vækst på BNP, hvilket vil være godt for de offentlige finanser, siger Jacob Holbraad til avisen.

Han er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening og mener, at det er en diskussion værd om pengene i samfundet skal bruges på pension til raske, der godt kunne tage et år mere på arbejdsmarkedet, eller om pengene skal bruges på for eksempel uddannelse og sygehuse.