Anne-Grethe Bjarup Riis taler ud om sønnens kræftsygdom

Anne-Grethe Bjarup Riis og familien er kommet tæt på døden – og det minder dem om, at det er vigtigt at huske at leve.
"Mit grundmotto er, at vi skal gøre os umage med alt, vi rører ved. Og vi skal selvfølgelig også gøre os umage med noget så vigtigt som at hylde livet."
"Mit grundmotto er, at vi skal gøre os umage med alt, vi rører ved. Og vi skal selvfølgelig også gøre os umage med noget så vigtigt som at hylde livet." Foto: Scanpix/Arkiv

Anne-Grethes yngste søn Gilbert fået konstateret leukæmi. Familien troede først, at Gilbert havde fået en sportsskade, men smerterne var vedvarende, og efter en undersøgelse kom diagnosen. Fra den ene dag til den anden ændrede hverdagen karakter hjemme hos familien Bjarup-Riis. Pludselig handlede det ikke længere om arbejdspres, sportsaktiviteter og legeaftaler, men om blodprocenter, behandlingsplaner og prognoser.

I begyndelsen af Gilberts sygdomsforløb oplevede familien noget meget skræmmende: Han besvimede og kunne være helt væk. Han begyndte at sige mærkelige ting, og familien anede ikke, hvad der skete med ham. På sygehuset gik han i kramper, og det skræmte dem fra vid og sans.

– Det har været hårdt, men vi er også bevidste om, at vi skal forsøge at leve et så normalt liv som muligt. Vi må bare få det bedste ud af de næste to år. Vi aner jo ikke, hvad der sker i morgen. Det er skisme noget underligt noget, at man skal så tæt på døden, før man for alvor bliver mindet om, hvor vigtigt det er at huske at leve.

Dot Wessmann efter datterens ulykke: Alt andet bliver jo ligegyldigt

Vi skal være noget for hinanden

I dag tror Anne-Grethe på, at familien er ovre det værste. Men forløbet har været med til at sætte en masse tanker i gang.

– Det kan ikke nytte noget at gå op i alle de små bagateller. I en situation som denne får man virkelig pudset sine værdier af og tænker over, hvorfor vi er her. Og jeg er ikke i tvivl: Vi er her, fordi vi skal være noget for hinanden.

Elsebeth Egholm om kræftsygdom: Jeg vidste bare, det ikke kun ramte naboen

Vil lave en film

For Anne-Grethe og hendes familie handler det om at passe på hverdagen og insistere på at blive ved med at gøre de ting, man holder af. Derfor er Anne-Grethe og hendes man også i gang med at søge penge til et fælles filmprojekt. De vil lave en undervisningsfilm om Gilbert.

– Den skal have fokus på at få en hel dreng ud på den anden side. For ja, han overlever. Men hvordan går det så med skolen, med relationerne og med psyken? Vi er ikke den første familie, der står med det her. Der er meget at tage fat på.

Anne-Grethe fortæller, at familien er endnu tættere på hinanden efter Gilbert blev syg, og at de bruger så meget tid sammen som overhovedet muligt. Og så er hun blevet mindet om at huske at leve.

– Mit grundmotto er, at vi skal gøre os umage med alt, vi rører ved. Og vi skal selvfølgelig også gøre os umage med noget så vigtigt som at hylde livet. Det kræver noget af os, men det er vigtigt, at vi gør det.

SE LISTEN: Her er symptomerne på, at din mand måske har kræft

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.