Anders Breivik utilregnelig og undgår fængsel
Anders Breivik har begrundet sit massemord i Oslo og på øen Utøya med, at han kæmper for at holde Norge fri fra muslimer. Foto: AP / POLFOTO
Den norske massemorder var "syg", da han dræbte 77 mennesker. Det konkluderer retspsykiatere.

Det er netop kommet frem, at den norske massemorder Anders Behring Breivik var "syg", da han ved to attentater dræbte 77 mennesker.

Konklusionen i rapporten fra de norske retspsykiatere er, at den 32-årige massemorder er "utilregnelig".

Det skriver det norske medie VG Nett, der har fået indsigt i rapporten, der går forud for retssagen mod højreekstremisten.

Anders Behring Breiviks mentale tilstand betyder, at han ikke kan idømmes fængsel for sin frygtelige handling. I stedet skal kan idømmes forvaring.

Det er retspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kommer med konklusionen efter 13 samtaler med Anders Behring Breivik samt gennemgang af 130 timers politiafhør.

"Vi har ikke været i tvivl. Nu er det op til retten at vurdere det under retssagen," siger Torgeir Husby, da han afleverede rapporten.

Den 32-årige Breivik har udtalt, at han anser sig selv som en kommandør, der kæmper for at beskytte Norge mod unorske kræfter, der vil lade landet underlægge islamisk herredømme.

Ifølge VG Nett har Anders Behring Breivik frygtet, at blive erklæret for psykisk syg. Han frygter, at rapporter begår et "karaktermord" på ham.

Rapporten præsenteres officielt klokken 13.00. Den er angiveligt på intet mindre end 250 sider.

Kilde:VG Nett