Amnesty: Alt må undersøges nu
Der er risiko for, at danske soldater har medvirket til grove menneskerettighedskrænkelser under krigen i Irak, siger Amnesty International. Foto: Ronny Rasmussen
Mishandlingen af irakiske fanger betyder, at der må sættes spørgsmålstegn ved alt, hvad Forsvarsministeriet har fortalt om krigen i Irak.

Sløringen af det irakiske politis mishandling af fanger, er meget alvorlig, og der er nu flere spørgsmål, der presser sig på, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent for Amnesty International.

"For det første betyder det, at vi nu må sætte spørgsmålstegn ved alt, hvad Forsvarsministeriet tidligere har fortalt os omkring den danske indsats under krigen i Irak," siger han til Newspaq, og fortsætter:

"Men det betyder især, at der er en stor risiko for at Danmark har medvirket til grove menneskerettighedskrænkelser."

Som Claus Juul ser det, er der kun en vej frem efter afsløringerne.

"Når man vender en sten, så myldrer det frem. Det betyder, at man må undersøge alt fra A-Z nu, for at finde ud af, hvor alvorligt det er," siger han.

Claus Juul er bekymret over, at man har lukket øjnene i stedet for at lægge alt frem og erkende, at der er et problem. Nu må Danmark tage nye skridt for at undgå, at det samme sker i Afghanistan.

"Vi har foreslået forsvarsministeren, at Danmark nu forlanger at deltage i driften af nogle fængsler, så fanger der bliver taget som et led i den danske indsats, ikke bliver tortureret," siger han.