- Systemet er fuldstændig åndssvagt. Jeg er helt med på, at man skal ud og arbejde. Men jeg er ikke med på, at man skal bruge så mange penge på at få en 57-årig, syg eks-misbruger i job, når der ikke er en jordisk chance for, at det sker.
Sådan siger Birgitte Duelund om sin situation til JydskeVestkysten.
Blogger: Beskæftigelsesministeriet vildleder fortsat om reform af førtidspension
Birgitte Duelund har haft syv blodpropper i benene, hun lider af angst og lungesygdommen KOL. Men trods lægens og psykologens anbefalinger mener Kolding Kommune ikke, at hun er berettiget til førtidspension.
I stedet har kommunen sendt hende i ressourceforløb et kvarter om ugen, skriver avisen.
Birgitte Duelund er desuden afhængig af metadon, som holder hende fra misbrug af hårde stoffer. Hun kan kun bevæge sig få meter i dagens første timer, og angst og udmattelse betyder, at hun ofte ikke er i stand til at tage offentlig transport eller opholde sig blandt fremmede.
Allerede i 2011 skrev hendes læge, at det var "vanskeligt at forestille sig, at hun kan påtage sig daglige forpligtelser" og anbefalede derfor, at hun blev førtidspensioneret.
Birgitte Duelund fortæller, at hendes ressourceforløb består i, at hun en gang om ugen skal mødes med en behandler og får udleveret sin metadon. Et sådant møde varer maksimalt et kvarter, bekræfter hendes behandler.
Chef: Få timer er bedre end ingen
Hos Kolding Kommune vil arbejdsmarkedschef, Søren Bork Hansen, ikke kommentere Birgitte Duelunds sag, men han siger til JydskeVestkysten, at borgere kun indstilles til et ressourceforløb, hvis kommunen mener, at de har mulighed for at blive klar til et job, herunder også fleks- og skånejob.
- Når et menneske er i et ressourceforløb, så er det jo oftest sådan, at der også er andre udfordringer end bare ledighed. I sådan et forløb siger loven, at vi med forskellige tiltag skal prøve at se, om der måske kan være en vej til arbejde. Men der skal være udsigt til, at et menneskes arbejdsevne kan udvikles. Det kan også godt være meget få timer om ugen, man er i gang. Få timer er bedre end ingen, siger Søren Bork Hansen.
DF: Fem til syv timer grænsen
I forbindelse med, at et enigt Folketing sidst i maj vedtog justeringer af reglerne for førtidspension, sagde Dansk Folkepartis Bent Bøgsted, at DF med sin stemme torsdag ikke har blåstemplet den samlede reform. DF vil have en nedre grænse for, hvor få timers arbejdsevne borgerne skal testes for.
- Kan man ikke arbejde fem til syv timer om ugen, så skal man have førtidspension. Medmindre borgeren selv ønsker nogle færre timer. Det er noget af det, der skal ændres, mente Bent Bøgsted.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forventede ved samme lejlighed, at der er behov for flere ændringer af reglerne for førtidspension.