Aktionsdag afslører mange brodne østfirmaer
Det står skidt til med løn- og arbejdsvilkår i mange østeuropæiske byggefirmaer. Foto: Colourbox.dk
En stor gruppe østeuropæiske firmaer i Danmark har problemer med løn- og arbejdsforhold. Hver andet firma er ikke registreret i RUT.

Det kniber med ordnede løn- og arbejdsforhold i mange østeuropæiske firmaer.

Det viser en razzia, som byggefagforeningernes organisation, BAT-kartellet, gennemførte i sidste uge, skriver Politiken.

Over 1.000 tillidsfolk var frikøbt til at besøge byggepladser med udenlandske firmaer i hele landet, og resultatet var nedslående.

Under halvdelen af virksomhederne var registreret i det såkaldte RUT-registret, der skal kontrollere firmaerne.

På over 50 procent af byggepladserne kunne tillidsfolkene ikke få svar på lønniveauet, og på næsten en tredjedel af pladserne var der problemer med arbejdsmiljøet.

"Det viser et billede af en underklasse i den danske byggebranche. De har et dårligt arbejdsmiljø og meget dårlige løn- og arbejdsvilkår," siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT, til Politiken.

SF's formand Villy Søvndal deltog selv i aktionen, som ifølge ham viser, at der er store problemer med løndumping på danske arbejdspladser.

"Det bliver en hovedopgave for en ny regering med SF at give fagbevægelsen, Arbejdstilsynet og Skat bedre muligheder for kontrol, så vi kan få stoppet platuglerne," siger han til Politiken.

Akktionsdagen viste desuden , at hver 10. polske firma slet ikke eksisterer i Polen, og selvom et firma står i RUT betyder det ikke, at det er lovligt.

I Aabenraa stod et firma med en ejer, der hedder Lucas. Men han viste sig langt fra at være den rigtige ejer.

"Da vi kommer frem, er der et parcelhus på adressen. Det viser sig, at Lucas er fem år gammel, i børnehave, og hans forældre havde intet med hverken byggebranchen eller polske virksomheder at gøre," siger Gunde Odgaard til Politiken.

Kilde: Politiken