Aktier falder igen efter jobtal
Flere amerikanere end ventet er kommet i arbejde. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast / POLFOTO
Gode jobtal var ikke nok til at holde aktierne oppe

Først var der jubel, men den varede kort.

Det amerikanske aktiemarked åbnede med et fald på 0,2 procent kl. 15.30 dansk tid - en time efter den amerikanske jobrapport udkom med positivt overraskende tal.

Rapportens vigtigste nøgletal, beskæftigelsen, viser at langt flere end ventet har fået job.

117.000 amerikanere har fået job i juli, hvor man kun havde regnet med 85.000. I maj og juni lå tallet nede på hhv. 18.000 og 25.000.

"Det ser ud til at det private erhvervsliv skaber temmelig mange flere jobs, end man havde forventet. Det får sat en prop i de voldsomme fald på aktiemarkedet," siger Nordeas chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Den umiddelbare reaktion kom da også prompte på fondsbørserne.

Kurserne på de europæiske børser vendte fra minus 3-4 procent til plus et par procent. Men kun et par timer senere har aktierne igen tabt stigningen og er nede på samme niveau som før jobrapporten.

Chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehring siger, at markedet bare rigtig nervøst. Dels fordi der stadig mangler en løsning på problemerne i Spanien og Italien, dels fordi jobtallene i USA godt nok ikke er så slemme som frygtet, men situationen er stadig uholdbar.

"Ved det mindste svaghedstegn, trækker man følehornene til sig igen. Jobtallene peger på, at der ikke er recession lige om hjørnet, men det er stadigvæk ikke et superstærkt jobtal. Man har brug for en stærkere økonomi med noget stærkere økonomi for at kunne holde sig kørende," siger Allan von Mehring til Newspaq.