Aktiefald i USA for niende dag i træk
Investorerne er nervøse over hele verden Foto: Colourbox
Investorerne frygter afmatning og har mistet tillid til politikernes krisehåndtering.

For niende dag i træk falder de amerikanske aktier markant.

Det er ifølge Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg ret usædvanligt, at aktierne falder så mange dage i træk uden et par dages pusterum undervejs.

Samtidig er der kommet nye negative nøgletal fra de amerikanske forbrugere, og den Europæiske Centralbank har på rentemøde i dag nedsat forventninger til europæiske økonomi og vækst.

Henrik Drusebjergs forventning er da også, at de negative tendenser vil brede sig globalt.

"Hele verden er nervøs for, at det økonomiske opsving i USA for alvor er ved at gå i stå igen. Og som vi så det under finanskrisen, så kan en amerikansk recession trække resten af verden med. Så det er noget, jeg forventer, afspejler sig i stort set alle aktiemarkeder verden over," siger Henrik Drusebjerg til Newspaq.

Ifølge ham er det afgørende, hvordan den store amerikanske jobmarkedsrapport, som bliver offentliggjort fredag eftermiddag, ser ud. Afhængig af tallene kan aktienedgangen enten stoppe eller blive endnu værre.

"Det kan være tal, der kan skabe lidt ro, og det kan være tal, der kan gøre investorerne endnu mere nervøse, end de var i forvejen. Og skal man tro alle de andre tal, der er kommet, så er der ikke grund til overdreven optimisme," siger Henrik Drusebjerg.

Investorerne er dobbelt nervøse i øjeblikket. Både på grund af den generelle afmatning og de negative nøgletal, men i høj grad også fordi de har mistet tillid til politikerne.

Den måde forhandlingerne om USA's økonomiske spareplan blev trukket ud i pinefuldt langdrag, får investorerne til at tvivle på, om politikerne overhovedet vil være i stand til at sætte væksten i gang, hvis den forsvinder.

Hvis politikerne ikke kan blive enige hurtigt nok, kan det alene sætte en ny økonomisk nedtur i gang, forklarer Henrik Drusebjerg.

Han trækker en parallel til Europa, hvor det har taget politikerne så lang tid at blive enige om, hvordan det græske problem skulle håndteres, at Italien og Spanien er blevet trukket med i faldet.

"Der er ingen tvivl om, at finansmarkederne er nervøse for den vækstafmatning, nøgletallene peger på i øjeblikket, og så på den måde politikerne har håndteret den verserende gældskrise i både Europa og USA. Den usikkerhed kan faktisk betyde, at politikerne uforvarende er med til at kvæle hele den indsats, de har lavet for at bringe økonomien ud af finanskrisen," siger han.