Sætter bundrekord: Sygeplejersker i chok over nyhed om efterløn
Sygeplejersker var dybt chokerede og på grådens rand, da de hørte, hvor ringe de er stillet med efterløn, fortæller Verner Sand Kirk. (Foto: Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix)
Aldrig før har så få danskere været på efterløn. Samtidig sætter antallet af tilsluttede til ordningen også bundrekord. Det er i dag kun hver femte af a-kassernes medlemmer, der betaler efterlønsbidrag.

I 38 år har der ikke været så få på efterløn som nu. Antallet sætter bundrekord med nu stabilt under 50.000, og det er stadig faldende. Det skriver Fagbladet 3F.

Samtidig sætter antallet af tilsluttede til ordningen også bundrekord. Det er i dag under hver femte af a-kassernes medlemmer, der betaler efterlønsbidrag.

Afgangen fra efterlønsordningen kan tage yderligere til, forudser Verner Sand Kirk, der er direktør for Danske A-Kasser. Fra 1. januar i år er en forringelse nemlig slået igennem. Årgang 1956, der kan komme på efterløn fra i år, får nemlig modregnet deres pensionsopsparing, uanset hvornår de går på efterløn.

Det vil også ramme mange 3F-medlemmer. Mange tusinde af dem har efterhånden en pensionsopsparing på en million eller mere.

- Jeg hørte om nogle ældre sygeplejersker, der var til møde med deres pensionskasse. De var dybt chokerede og på grådens rand, da de hørte, hvor ringe de er stillet med efterløn, fortæller Verner Sand Kirk.

Efterlønnen blev indført i 1979. Ved udgangen af 1980 var 53.000 på efterløn.

Antallet af efterlønsmodtagere toppede i 2003 med over 185.000. Men faktisk helt fra 2007 har der været et jævnt fald. Det var længe før, politikerne forhøjede efterlønsalderen og gennemførte andre forringelser.

- Den såkaldte tilbagetrækningsreform løste et problem, som aldrig ville være opstået. Hvis politikerne havde holdt fingrene væk, så ville efterlønnen stille og roligt have udviklet sig til et gode for de måske omkring 50.000, som den oprindelig var tiltænkt, siger Verner Sand Kirk.

Han tilføjer, at politikerne som begrundelse for forringelserne brugte prognoser, hvor antallet af efterlønsmodtagere lå 20.000 for højt. Det blev senere opdaget.

Forretningsfører Eva Obdrup fra 3F’s a-kasse forudser, at nogle vil mene, at man lige så godt snart helt kan lukke efterlønsordningen. Men det advarer hun imod.

- Den er stadig til gavn for nogle mennesker, som er fortsat med at betale til ordningen, selv om de nu to gange er blevet tilbudt at kunne få deres indbetalinger ud skattefrit, siger Eva Obdrup.

Hun tilføjer, at der også skal tænkes på dem, der står uden for ordningen. Hun afviser, at de selv er skyldige, fordi de har meldt sig ud af efterlønnen eller aldrig tilsluttet sig den.

- Der har været så mange forringelser, at jeg godt kan forstå, at nogle efterhånden har haft svært ved at se værdien i efterlønnen, siger Eva Obdrup. 

Fagbladet 3F
via Listen To News