Undgå at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland. Sådan lyder anbefalingen nu fra de danske myndigheder.
Årsagen er, at en lang række forbrugere i Tyskland og omkring 10 danskere i Danmark er blevet alvorligt syge, sandsynligvis fordi de har spist rå grøntsager fra Tyskland.
Ifølge Statens Seruminstitut skyldes udbruddet formentlig, at grøntsagerne indeholder særlige e-colibakterier.
Der er tale om bakterier, som ikke kan skylles væk, men dog uskadeliggøres ved opvarmning. Symptomerne på smitten er ifølge Statens Serum Institut alvorlig diarré, blodig diarré og nyresvigt.
Ifølge de tyske myndigheder, er smittekilden slet ikke tyske agurker men derimod spanske agurker.
Det kan Kim Vandrup Sigsgaard, fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, dog ikke bekræfte.
"Vi er ved at få undersøgt, hvad der er i den nyhed," siger Kim Vandrup Sigsgaard til Newspaq.
Fødevarestyrelsen er i tæt kontakt med de tyske fødevaremyndigheder og den danske ambassade i Berlin. Styrelsen følger sagen nøje via Den Centrale Udbrudsgruppe, der består af Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
Den farlige bakterie har kostet mindst to tyskere livet.