Årets juletræ bliver af topkvalitet
Det bliver et flot, flot juletræ i år. Foto: Colourbox / POLFOTO
Når danskerne om en god måned tager hinanden i hænderne til den årlige "vandring", sker det rundt om et flot juletræ. Men det koster.

Sommerens regn og overskyede vejr har åbenbart været godt for noget. I hvert fald jubler Danmarks juletræsproducenter over årets vejrforhold. De har givet perfekte vækstbetingelser for årets træer.

"Den våde sommer uden så meget varme har været god ved juletræerne. Træerne fik en masse vand, som de har brug for, men den manglende varme gør, at de ikke er vokset for meget," fortæller Claus Jerram Christensen, direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening.

Samtidig har et tørt efterår gjort, at træerne har holdt en flot farve, fordi regnen ikke har skyllet kvalstof væk fra jorden

De gunstige vejrforhold bliver bekræftet af en ekspert på området.

"Generelt vil man sige, at et knap så regnfuldt efterår gør, at træet får mulighed for at få fat i de næringsstoffer, som det har brug for." siger Ulrik Bräuner Nielsen seniorforsker på Skov og Landskab ved Københavns Universitet, og fortsætter:

"Træerne kan godt lide en sæson med meget vand og knap så meget solskin. Det er bjergtræer, vi har med at gøre, og for stærk solskin kan faktisk godt give en form for skoldning af træerne."

Dette års høst har ganske vist stået i marken i seks-syv år, men et godt slutår betyder meget for træets udseende, fordi det er de nyeste nåle, man ser, forklarer Ulrik Bräuner Nielsen

Priserne bliver til gengæld ikke gunstige. Igen i år stryger prisen i vejret.

"Vi er i en situation, hvor udbuddet er mindre end efterspørgsel på det europæiske marked. Det har vi været i en årrække, og selvom vi er på vej op, så har vi ikke nået en balance," siger Claus Jerram Christensen, der forudser en mindre stigning.

Hvis man vil have et billigt juletræ, skal man overveje en tur ud af byen, fordi "fæld selv" på landet er billigere end stadehandleren på den centrale plads i byen.