A-kasse-direktør om ministers dagpenge-jubel: "Simpelthen bare ikke i orden"
- Det var en fuldstændig katastrofal beslutning, siger Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser og socialdemokratisk folketingskandidat om den omstridte dagpengereform. Foto: Torkil Adsersen / Scanpix
I kølvandet på en ny rapport kalder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille omstridt dagpengereform for en succes. Den konklusion holder ikke, mener Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-Kasser.

Det er tæt på skønmaleri, når økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kalder den knap 10 år gamle og meget udskældte dagpengereform for en succes.

Sådan lyder kritikken fra Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser, og nu socialdemokratisk folketingskandidat. 

- Jeg ved ikke, om vi er ovre i fake news-genren, det er så voldsomt at sige. Men det er i hvert fald en udlægning af teksten, som er ganske vidtgående i forhold til, hvad der overhovedet er belæg for, siger Danske A-kassers direktør.

Verner Sand Kirk er kendt som en af de kraftigste modstandere af dagpengereformen og advarede tilbage i 2012 om, at op mod 30.000 danskere ville miste retten til dagpenge i løbet af 2013, hvor reformen var fuldt gennemført. 

Et tal, der viste sig at ligge underkanten af de 34.000, som rent faktisk endte med at falde ud af dagpengesystemet i 2013. 

Med reformen blev dagpengeperioden forkortet fra fire til to år. Samtidig blev der indført skærpede krav til at genoptjene retten til en ny periode på dagpenge.

Mørkemanden

Kritikken fra a-kasse-direktøren kommer efter, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille tidligere mandag overfor Berlingske udråbte dagpengereformen til at være en succes.

Det skete på baggrund af en ny rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der blandt andet viste, at en tredjedel af dem, der faldt ud af dagpengesystemet i 2013, var i job efter et år. 

Ifølge ministeren viser rapporten, at reformen er lykkedes trods det, han kalder  "urimelige skræmmebilleder af konsekvenserne af en kortere dagpengeperiode".

 - På trods af dommedagsprofetierne ser vi, at en stor del af de personer, der opbrugte retten til dagpenge relativt hurtigt kom i job i løbet af de første tre år, sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Berlingske.

Verner Sand Kirk blev selv kendt som "Mørkemanden" grundet sin vedholdende og kraftige kritik af dagpengereformens konsekvenser for ledige danskere. 

Han kalder den nye rapport for "hæderligt embedsmandsarbejde", men mener slet ikke, at den giver nok svar til at underbygge ministerens rosende vurdering. 

- Rapporten kan på ingen måde bære de konklusioner, som ministeren forsøger at sælge den med. Det er simpelthen bare ikke i orden, siger Verner Sand Kirk.

- Vigtigst af alt siger den intet om, hvad der er sket med de mange tusinde danskere, der ikke kom i arbejde efter de røg ud af dagpengesystemet i 2013, siger han.

I alt anslår Danske A-kasser, at op mod 90.000 danskere er faldet ud af dagpengesystemet som konsekvens af dagpengereformen. 

- Hvis de er røget ned af den sociale sliske, så har vi kun gjort tingene værre. Både fra et samfundsøkonomisk perspektiv, og fordi vi simpelthen ikke kan være det bekendt overfor de borgere, det er gået ud over, tilføjer han.

For forsigtige

Verner Sand Kirk giver heller ikke meget for, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls karakteriserer hans og andres advarsler om dagpengereformen for "dommedagsprofetier".

- Tværtimod mener jeg, at vi har været for forsigtige. For selv vores værste forudsigelser har jo ligget i underkanten i forhold til, hvor store konsekvenserne af dagpengereformen rent faktisk endte med at blive, siger Verner Sand Kirk. 

Han mener stadig, at de danske politikere ramte forbi skiven, da de valgte at gennemføre dagpengereformen. 

- Det var en fuldstændig katastrofal beslutning. Jeg er helt overbevist om, at den har ført til, at vi har mistet en masse permanent fra arbejdsmarkedet, som vi i større udstrækning havde kunne få i arbejde, hvis vi havde behandlet dem ordentligt, siger Verner Sand Kirk.  

via Listen To News