Administration 

Kommunen stoppede kræftramte Janes sygedagpenge: Du kan godt arbejde

Kommunen mente godt, at kræftramte Jane Hartz kunne arbejde og forsørge sig selv. Derfor stoppede de hendes sygedagpenge og sendte hende ud i syv måneders bekymring og uvished. Men den gik ikke, sagde Ankestyrelsen. (Foto: Foto: Privatfoto)

56-årige Jane måtte gå i uvished og uden forsørgelse i syv måneder, fordi kommunen havde stoppet hendes sygedagpenge.

Jane Hartz er så svækket af flere års kræftsygdom og kemoterapi, at hun har svært ved at trække vejret, blot hun går de fem meter fra sofabordet til køkkenet.

Alligevel mente Frederikssund Kommune, at den 56-årige kvinde var rask nok til at komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor stoppede kommunen i november 2015 Jane Hartzs sygedagpenge, så hun i syv måneder røg helt ud af systemet uden ret til hverken ydelse eller hjælp. Først da Ankestyrelsen afgjorde, at kommunen havde stoppet sygedagpengene på et for tyndt grundlag, skete der noget.

- Vi følte os så magtesløse. Jeg blev simpelthen smidt ud af systemet, siger Jane Hartz til Avisen.dk.

Svært at leve af én indtægt 

Jane Hartz er ikke den eneste, som er havnet i det hul i systemet.

Ifølge fagforbundet FOA er der alene blandt FOA's medlemmer 143 personer, som står helt uden forsørgelse året efter de var på sygedagpenge - for eksempel fordi de er for syge til at arbejde, men ifølge kommunerne for raske til at få sygedagpenge. Har man samtidig en arbejdende ægtefælle eller en opsparing, kan man heller ikke få kontanthjælp.

Sådan var situationen også for Jane Hartz fra november 2015 og indtil for få dage siden. I den periode gik hun i uvished og uden sygedagpenge. Hun er ikke berettiget til kontanthjælp, men måtte blive forsørget af sin mand, Johnny Jensen.

- Vi er voldsomt påvirket økonomisk af et miste en hel indtægt. Vi gik fra at have det godt til økonomisk til at have det rigtigt surt, og det påvirker os også psykisk. Det er svært at leve af kun én indtægt, blandt andet fordi vi begge får medicin, som ikke er billig, siger Johnny Jensen til Avisen.dk.

- Det har bestemt ikke været sjovt. Vi har nogle måneder måttet springe en regning over, fordi vi ikke havde råd, siger Jane Hartz.

Usikkerheden, bekymringerne og kampen mod kommunen har desuden forværret Jane Hartz' helbred og psykiske tilstand, føler hun.

Kommunen: For rask til sygedagpenge 

Før hun blev syg, arbejdede Jane Hartz som pædagogmedhjælper, og hun har også tidligere arbejdet som taxachauffør, rengøringsassistent og butiksassistent. I 2012 fik hun konstateret brystkræft, og i 2014 vendte det tilbage. Siden har det bredt sig til hele brystkassen og lungerne, og hun har også fået konstateret celleforandringer i underlivet.

I efteråret 2015 var kræften ikke direkte i udbrud, men Jane Hartz' krop var generelt svækket og smertende på grund af kræften og kemoterapien.

Hendes arme og skuldre hæver op, hun har følelsesforstyrrelser i fingrene så hun ikke engang kan holde på en gryde uden at tabe den - og så meget vand i lungerne, at hun har svært ved at trække vejret.

Jane Hartz vil gerne arbejde igen, men har svært ved at se, hvilket job hun kan holde til. Hun bad derfor i november kommunen om at komme i arbejdsprøvning eller ressourceforløb for at få afklaret arbejdsevnen og måske blive visiteret til et fleksjob - men det afviste kommunen. Jobcentret mente nemlig, at Jane Hartz var rask nok til at blive selvforsørgende, og at hun kunne passe et almindeligt job, blot hun fik nogle skånebehov imødekommet.

Derfor endte Jane Hartz uden for systemet som andre ledige, der ikke er berettiget til kontanthjælp.

"Det var som at snakke ind i en dør"

Kommunens vurdering var baseret på en prognose fra Jane Hartz' læge, som lå nogle måneder tilbage, og på et udredningsforløb på et rehabiliteringscenter, hvor Jane Hartz skulle møde op ti timer om ugen i fire uger for blandt andet at skrive jobansøgninger og lave gymnastik.

- Jeg spurgte på jobcenteret, hvordan de ud fra det kan vurdere, at et menneske kan holde til at arbejde fuld tid. Men de fejede mig fuldstændig af bordet og sagde, at det skam var professionelle folk. Vi følte virkelig, at de snakkede ned til os og slet ikke ville lytte. Jeg gik fra det møde med en sur, bitter smag i munden, fortæller Johnny Jensen, som selv så, hvor udmattet hustruen blev blot af at deltage i forløbet på 10 timer om ugen.

- Jeg så i hverdagen, hvordan hun ingenting kunne. Men det virkede, som om de slet ikke hørte, hvad vi sagde. Det var som at snakke ind i en dør. Vi følte, at de talte til os, som om vi var dumme, fortsætter han.

- De virkede ligeglade. Jeg spurgte, om jeg ikke kunne komme i endnu et afklaringsforløb eller arbejdsprøvning. Men uanset hvad jeg foreslog, kunne det ikke lade sig gøre, siger Jane Hartz.

Hun føler også, at de ting hun blev spurgt om i rehabiliteringsforløbet blev brugt imod hende til at bevise, at hun ikke var syg nok til at få sygedagpenge. Blandt andet blev hun spurgt til, hvilke jobønsker, hun havde, hvis hun ikke var syg - men det er jo ikke realistiske jobmuligheder, som hendes helbred er nu, bemærker Jane Hartz.

Ankestyrelsen til kommunen: Grundlaget var for tyndt 

Kommunen stoppede sygedagpengene i november 2015, men i maj 2016 afgjorde Ankestyrelsen, at kommunens afgørelse var ugyldig. Kommunen har ikke undersøgt Jane Hartz' helbred grundigt nok til at afgøre, om hun er for rask til at være på sygedagpenge, lyder begrundelsen fra Ankestyrelsen. Blandt andet burde kommunen have indhentet nyere oplysninger fra Jane Hartz' egen læge og det hospital, hvor hun har været i behandling og genoptræning.

Men fra Ankestyrelsens afgørelse gik der yderligere næsten en måned, før Jane Hartz fik besked fra kommunen om, at sagen nu bliver genoptaget. Ud over en mail til Jane Hartz' søster, som bekræftede, at søsteren havde fået fuldmagt i sagen, hørte familien intet, fortæller de.

- Det var frustrerende. Vi følte jo, at der ikke skete noget i sagen på trods af Ankestyrelsens afgørelse, siger Johnny Jensen.

Frustrationen skyldes ikke mindst oplevelsen af, at hans kone stadig var smidt helt ud af systemet.

- Hun kunne slet ikke få noget hjælp overhovedet. Det var som om hun slet ikke eksisterede på Danmarks-kortet. Det var meget grotest og absurd, siger Johnny Jensen.

Syge er ikke velkomne i samfundet

Sidst i juni gav kommunen dog besked om, at den nu er ved at indhente yderligere oplysninger, og for få dage siden, efter Avisen.dk var gået ind i sagen, fik Jane Hartz at vide, at kommunen har ændret afgørelsen, så hun nu får sygedagpengene igen med tilbagevirkende kraft.

- Vi er meget lettede. Så er der alligevel lidt retfærdighed til, siger Jane Hartz.

Hun har dog svært ved at forstå, hvorfor parret skulle tilbringe syv måneder med usikkerhed, frustration og dårlig økonomi oven i en i forvejen svær situation med bekymringer om helbredet og fremtiden.

- Vi har aldrig været en byrde for samfundet, og har altid været i fagforening og så videre. Men nu føler vi os virkelig trådt på af velfærdssamfundet. Vi føler, at hvis du er syg, så er du ikke velkommen i samfundet, siger Johnny Jensen.

For nyligt har Jane Hartz fået besked fra lægen om, at hendes kræftsygdom er i udbrud igen, og at det denne gang er uhelbredeligt. Hun har sandsynligvis højest fem år tilbage.

Parret håber derfor, at der kan komme lidt ro på den økonomiske situation nu, så de ikke behøver bekymre sig om det oveni.

Kommunen: Sagen har ikke ligget stille

Frederikssund Kommune har i et skriftligt svar gjort opmærksom på, at Jane Hartz' sag ikke har ligget stille i juni måned. Efter Ankestyrelsens afgørelse har kommunen været i gang med at indhente oplysninger fra blandt andet Jane Hartz' egen læge og onkologisk afdeling.

"Hvornår en sag er tilstrækkelig belyst beror på et skøn, og Ankestyrelsen har med sin afgørelse anlagt et andet skøn. Ankestyrelsen finder, at kommunens afgørelsesgrundlag bør suppleres med yderligere lægelige oplysninger, og Jobcentret har umiddelbart efter Ankestyrelsens henvendelse bedt om at få disse oplysninger tilsendt," skriver kommunen om Ankestyrelsens dom.

Kommunen gør desuden opmærksom på, at Jane Hartz' ændrede helbredssituation også spiller ind.

Læs hele kommunens svar her.

Kasper Hjulmand i sort jakke.
Kendte

Kasper Hjulmand

er blevet skilt

Kong Frederik med fe byskilte
Kongelige

Royal Run: Her alle

kongens ruter

Portræt af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk:

Jeg glemmer hvor

gammel jeg er

Fra hospitalet
Nyheder

Robotter skal

tage blodprøver

på patienter

En politibetjent med ryggen til
Krimi

Savnet kvinde

fundet død i skov

Nærbillede af Tobias Rahim.
Kendte

Tobias Rahim

flytter ind i

millionvilla

Afspærring på stedet
Krimi

Ægtepar frygtes

omkommet i brand

Siden af en politibil
Krimi

Flugtbilist anholdt

Mount Everest
Nyheder

Savnet bjergbestiger fundet

død på Mount Everest

Nyheder

Flygter på motorcykler

efter vildt smykkekup 

to kvinder
Kendte

Vildt: Nu er begge gravide

statue
Nyheder

Rusland: Beslaglægger

vestlige milliarder

væltede biler
Krimi

Bragede ind i

parkerede biler

menneskemængde
Nyheder

FN-organisation:

800.000 er flygtet

mand poå jorden
Nyheder

Fængsler mistænkt

for Fico-attentat

bus
Nyheder

Elcykler i stedet for busruter

portræt kvinde
Kendte

Forræder-deltager: 

Advaret af psykolog

To storke
Nyheder

Storke har problemer

Livgarden ved Amalienborg
Kongelige

Fulde gardere skabte

sig på Amalienborg

Dabney Coleman og en en kvinde
Kendte

Hollywood-skurk

er død

En plomberet hoveddør
Krimi

33-årig forsøgte

at dræbe 62-årig

Et par løver
Nyheder

Tre hanløver fra Zoo

flytter til Lolland

En boligblok
Krimi

Røgdykkere henter

livløs mand ud af

brændende lejlighed

En person krydser en Lottokupon af
Nyheder

Forgylder sine venner

med vilde gaver

En bil i høj fart.
Krimi

Borger slog alarm og

fangede 117 fartbøller

En mand med en telefon i hånden.
Krimi

42-årig mand dømt:

Legede lægevagt

Et meget tomt køleskab.
Nyheder

Feriemareridt: Frygter

at løbe tør for mad

En bil holder ved en mur
Krimi

Hus risikerer at styrte

sammen efter påkørsel

Nyheder

Diskvalificeret af

Eurovisionen afviser

portræt mand
Kendte

Heino Hansen: 

Jeg måtte trække mig

Fronten af en politibil
Krimi

15-årig efterlyst pige

fundet af borger

unge med sprut
Krimi

Politiet stopper

sidste skoledag

portræt mand
Kendte

Tidligere revykonge: 

Skal indlægges igen

politibil
Nyheder

Sverige øger sikkerheden 

Nyheder

Taylor Swift er landet

logo på retsbygning
Krimi

Hjemmehjælpere

gav førstehjælp 

portræt kvinde
Kendte

Tv-vært jubler:

Han gik på knæ

Nyheder

Holder fast i Priden

politi logo
Krimi

Politiet med appel:

Kig efter 15-årig 

Sport

Verdens bedste

lagt i håndjern

person griller
Krimi

Skal du grille i pinsen:

Så tænk dig om 

kvinde smiler
Sport

19-årige Solbjørk: 
Drengene brød sig

ikke om at få baghjul

politibil og lastbil holder i kryds
Krimi

Alvorlig ulykke:

Cyklist fløjet på

hospitalet 

telefon med emojis
Nyheder

Kærlighedsjagt koster

danskerne millioner

mand ved spejl
Kendte

Skaldet komiker har
fået hår på hovedet

Krimi

Ville forskrække bilist:

Skød med pistol på

motorvej

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

skov med jagttårn
Krimi

Mand død efter

jagtulykke 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

strand
Nyheder

Varm weekend venter 

politibil med påskriften politi
Krimi

Vil straffe betjent efter

biljagt med 200 km/t

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv