Administration 

Ringorm - Hvordan får man det? (og gode råd til behandling)

Forbrugerguides
Ringorm kan behandles med lindrende og helende creme

Indeholder sponsorerede links

Ringorm er en svampeinfektion, der giver et kløende udslæt, som nedbryder hudens naturlige, beskyttende barriere. Svampeinfektionen er meget smitsom, og derfor er det vigtigt at behandle ringorm med det samme.  Behandling sker ofte med en bakteriedræbende creme, men et andet behjælpeligt middel er en antibakteriel creme som  Manuka til at lindre, beskytte og afhjælpe problemet.

Hvad er ringorm?

Ringorm, der også går under den videnskabelige betegnelse Tinea corporis, er en zoofil svampeinfektion, da den smitter fra kontakt med dyr, såsom hunde, katte, heste, hamstere og marsvin. Selvom infektionen ikke er farlig, er det en irriterende lidelse, der viser sig som et kløende udslæt, der, som navnet indikerer, er ringformet med en rødlig, ru og skællet kant med normal hud i midten af ringen.

Hvad er symptomerne på ringorm?

Ringorm er meget smitsom, og giver en svampeinfektion, der oftest viser sig som udslæt på arme, ben, bryst og i ansigtet. Nogle af de mest typiske symptomer på ringorm er: 

  • Et ringformet udslæt, ofte med flere ringe, med en rødlig, ru og skællet kant, mens huden midt i ringen ser normal ud
  • Ringormen bliver større og breder sig med tiden
  • Kløende udslæt med en eller flere ringe, der overlapper hinanden

Lindrende creme til behandling af ringorm

Hvordan får man ringorm?

Dyr som gnavere, heste, køer, hunde og katte er naturlige smitteværter, og det er ofte på grund af tæt kontakt med dyr, at man får ringorm. Men det er også muligt at sprede svampeinfektionen og blive smittet, hvis man rører ved ting eller overflader, som en smittet person eller dyr har været i tæt kontakt med. Derfor er den generelle anbefaling, at man ikke bruger eksempelvis sengetøj, håndklæder og børster, som et barn eller voksen med ringorm har brugt, da det medfører stor smittefare.

Kan voksne få ringorm?

Ringorm beskrives ofte som en børnesygdom, men voksne er ikke immune over for at blive ramt af svampeinfektionen, selvom det sjældent sker. Det er især landmænd, dyrlæger og folk, der arbejder med dyr, der er udsatte. Børn har generelt en større social berøringsflade med hinanden, og derfor er der også en tendens til, at børn smitter hinanden i børnehaven, vuggestuen eller i skolen.

Kan ringorm gå væk af sig selv?

Selvom ringorm ofte går væk af sig selv efter cirka 3 måneder, er det en rigtig god idé at få den behandlet. For hudinfektionen ødelægger nemlig hudens naturlige barriere, der beskytter mod bakterier. 

Hvad bruges til at behandle ringorm?

Ved behandling af ringorm bruges ofte en bakteriedræbende creme som eksempelvis Canesten, der kan købes i håndkøb på apoteket. Men først bør du rådføre med egen læge, hvis du bemærker, at enten du eller dine børn er blevet smittet med ringorm. Lægen vil ofte anbefale en bakteriedræbende creme, men kan også anbefale en antibakteriel creme som Manuka til at håndtere svampeinfektionen.

Køb behandlende creme fra Manuka

Hvornår smitter ringorm ikke mere?

Efter påbegyndt behandling mod ringorm forsvinder smittefaren relativt hurtigt, og dine børn kan uden problemer komme i skole eller børnehave allerede dagen efter, at behandlingen er begyndt. Men det er vigtigt at få bugt med smitten hurtigst muligt, da ringorm er meget smitsom, og for at få det mest optimale ud af den bakteriedræbende creme kan du supplere behandlingen med Manuka-olie, sæbe eller creme med antibakterielle og fugtgivende egenskaber til at pleje huden. 

Plejende produkter til at bruge på ringorm

Eftersom ringorm ødelægger hudens naturlige barriere, der beskytter mod bakterier, kan det være en god idé at bruge hudplejeprodukter med ingrediensen Manuka, der er mere potent end australsk tee tree-olie til svampe og bakterier. Brug først Manuka kropsolie og kropssæbe til at rense og hæmme for uønsket svampevækst. Herefter kan du afslutte med at bruge en Manuka-creme til at give huden den fugtende pleje for at genoplive den efter ringormsinfektionen, der har efterladt et tørt, rødt og skællet hudområde.

Se alle produkter mod ringorm her

Hos Shytobuy sælges en lang række af de produkter du ikke synes er så sjove at købe i håndkøb i matas eller på apoteket. Du kan læse mere om behandling af hæmorider eller hvordan du kan undgå karsprængninger på benene.