VORES VALG 600.000 valgte om under valgkampen
Margrethe Vestager (R) har masser af grund til at trække i det store smil. Hendes parti har nemlig nydt godt af, at 600.000 danskere har skiftet parti under valgkampen. Foto: Ditte Valente / POLFOTO
Danskernes kærlighed til deres folkevalgte er omskiftelig. I hvert fald skiftede 600.000 parti i de sidste tre uger før gårsdagens valg.

Noget tyder på, at politikernes mange dages hårde valgkamp for at få vælgernes opmærksomhed har båret frugt.

Hele 600.000 danskere har i hvert fald skiftet parti på de tyve dage, der er gået, fra Lars Løkke udskrev valg til i går, hvor det endelige slag stod.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Især De Radikale har nydt godt af vælgernes vægelsind, men også Liberal Alliance og Enhedslisten kan takke partiskifterne for deres flotte resultater.

Forklaringen på de mindre partiers succes med stemmetyveriet er både træthed af VKO og skepsis over for S-SF, forklarer Johannes Andersen, professor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet.

"Det her siger grundlæggende, at folk gerne vil have en ny regering. Men det siger også, at mange vælgere tilsyneladende er skeptiske overfor de to bærende kræfter i oppositionen. Jeg gætter på, at mange radikale vælgere tænker: Nu gider vi ikke Lars Løkke mere, nu gider vi ikke Venstre, men hold da kæft, jeg har heller ikke meget fidus til Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal," siger Johannes Andersen.

Omtrent hver tredje radikale stemme kom til under valgkampen. Enhedslisten og Liberal Alliance optjente cirka hver fjerde af deres stemmer på de samme tyve dage.

Tilbageholdenhed fra Venstre og Socialdemokraterne kan også være en del af svaret på de mange stemmeskift, mener lektor i statskundskab Rune Stubager. Det har givet de mindre partier mulighed for at markere sig.

"De små partier har formået at placere sig indenfor deres respektive blokke som nogle, der vil trække de store partier i nogle bestemte retninger. Dermed giver de små partier mulighed for at stemme på en bestemt blok, men også tone det i en bestemt retning," siger Rune Stubager.

Ugebrevet A4's undersøgelse er lavet blandt 963 repræsentativt udvalgte danskere, hvor hver sjette har skiftet parti i de tre sidste uger op til valget.

Kilde: Ugebrevet A4